Erika Arnadottir: Fint när unga kan bo nytt för överkomlig peng

Det kostar att bygga nytt, det förstår nog vem som helst, men för höga hyror begränsar möjligheten för många att få bo i nyproducerade bostäder, skriver Mölndals-Postens chefredaktör.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Trettiofem kvadratmeter för 7 600 kronor i månaden. När man hör om hyrorna för nyproducerade lägenheter är min bild att de ligger över 10 000 kronor, ja flera tusen över det. Så det gladde mig att 21-årige Scott och hans tjej Alma kommit över ett kontrakt med något billigare hyra i nybyggda huset i Pedagogen park. Och dessutom i det iögonfallande färgglada trähuset mittemot nya Ica på Bifrostgatan. Lägenheten är visserligen inte särskilt stor, vd:n på byggbolaget medger att 35-kvadrataren från början var tänkt att vara en etta.

Det kostar att bygga nytt, det förstår nog vem som helst, men för höga hyror begränsar möjligheten för många att få bo i nyproducerade bostäder. Inte minst är det tufft för de som är nya på bostadsmarknaden: våra unga vuxna.

ANNONS

Jag själv hade väldig flax när jag fick mitt första ”riktiga” förstahandskontrakt. Jag skriver ”riktiga”, för när jag pluggade uppe i Sundsvall hade det kommunala bostadsbolaget bostadsgaranti för studenterna i staden. Det innebar att jag faktiskt fick mig en hyresrätt redan som nybliven 20-åring – och detta inom en vecka. Och nej, detta var inte någon studentlya, utan en helt vanlig hyresrätt. Vad hyran låg på minns jag inte, men den var definitivt överkomlig eftersom jag klarade den utan problem – och hade råd att festa som den student jag var. Att jag levde på spaghetti och ketchup behöver vi inte gå närmare in på.

Efter studierna skulle jag hem till västkusten, och det var nu turen var på min sida.

Boplats Göteborg hade nämligen då en särskild satsning på unga vuxna, och jag och min blivande sambo fick en tvåa i en mycket attraktiv stadsdel: nämligen Majorna.

Vissa såg säkert satsningen som att vi 18–29-åringar gled in i bostadsmarknaden på en räkmacka. Och det gjorde vi kanske på ett sätt, men där bostadsköer sträcker sig uppåt ett decennium, och bostadsrätter är alltför dyra för en som just kommit ut i arbetslivet, var detta guld värt.

Hyran på vår tvåa, 48 kvadratmeter stor, var dock betydligt lägre än den Scott och Alma får. Å andra sidan var den inte nyproducerad.

LÄS MER:Ta en tjuvtitt in i färgglada huset i Pedagogen park – så ser nya lägenheterna ut

LÄS MER:Planerna på höghus väcker känslor: ”Kom som en chock”

LÄS MER:Här hyreslägenheterna i Mölndal som gått för flest ködagar på Boplats

LÄS MER:Förbos plan: 600 nya lägenheter i Balltorp

ANNONS