Erika Arnadottir: Grannar som larmar när de hör skriken är hjältar

De ringde polis när de anade oråd, alla bör följa deras exempel, skriver Erika Arnadottir.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

En kvinna gråter och skriker till mannen att han ska sluta. Från lägenheten hörs bankande ljud och hårda dunsar. Grannarnas agerande är minst sagt hedervärt. De ringer 112, berättar vad som sker och polisen åker till flerfamiljshuset för att undersöka vad som hänt. Händelsen sker i Mölndal, och just den här gången fick kvinnan hjälp. Mannen, som gjort våldet till vardag för kvinnan, dömdes senare till fängelse. Här kan du läsa mer om händelsen.

Som journalist läser man en hel del polisförhör i förundersökningsprotokoll. Och vissa är tuffare att ta sig igenom än andra. Brott som handlar om våld i nära relationer är ett sådant exempel, och enbart vissa delar kan belysas i artiklarna vi publicerar i tidningen av hänsyn till offer och anhöriga.

ANNONS

Det får mig att tänka på en lite ”lustig” historia som det rapporterades om för ett par månader sedan. Händelsen utspelade sig utanför Mölndals kommuns gränser. Polisen fick larm om ”dödsskrik” från en lägenhet, och ryckte ut. Väl på plats kunde man konstatera att det var några som sjöng karaoke.

Allt gott denna gång, det var bara några som roade sig precis som sig bör en fredagskväll.

Och visst kan man tycka att detta låter som en rolig historia, men själv tänker jag på de där grannarna som vågade slå larm när de trodde att någon for illa. Heja er. Polisen är tydlig: finns det misstanke om brott ska man ringa 112, hellre en gång för mycket. Alla bör följa ovan nämnda grannars exempel.

I slutet av förra året gjorde Mölndals-Posten en sammanställning av ett urval av fall i Mölndals kommun där Mölndalsmän dömts för våld mot kvinnor. Kvinnor som männen sagt sig älska.

Ett fall som omnämns rör en man som slår och tar stryptag på sin flickvän samt hotar att döda henne. Ett annat fall är det om en man som häller ytdesinfektion över en kvinnas ansikte, samtidigt som hon håller i parets gemensamma barn.

Kartläggningen finns att läsa i vår app och här på molndalsposten.se via länken ovan, och det är horribelt att se vad männen utsatt sina partners för. Artikeln ger en inblick i vad som sker bakom stängda dörrar, här i Mölndals kommun, och även i dessa fall framkommer det att grannar kan spela en viktig roll.

LÄS MER:Här är Mölndalsmännen som dömts för våld mot kvinnor

LÄS MER:Kvinna skrek sluta – granne ringde polis

LÄS MER:Barnen som ser pappa slå mamma

LÄS MER:Mölndalsbo slog sin partner – framför deras barn

ANNONS