Erika Arnadottir, chefredaktör på Mölndals-Posten.
Erika Arnadottir, chefredaktör på Mölndals-Posten. Bild: Anders Ylander

Erika Arnadottir: Härligt när Mölndals innerstad fylls med liv

Mer aktiviteter på torgen bidrar till ett mer levande centrum, skriver Erika Arnadottir apropå att knallarna är tillbaka på Mölndals torg.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Måndag 6 maj blev så något av en historisk dag i Mölndal. Efter hela 20 år är knallarna tillbaka på torget – och plötsligt fylls Innerstaden med liv igen även en helt vanlig gråmulen måndag.

Livet som knalle är något helt annat. En av de som reser runt från torg till torg är Börje Andersson. Han berättar för Mölndals-Posten att han varit knalle i drygt 20 år (började alltså ungefär samtidigt som stånden tvingades bort från Mölndals torg!), och när han inte är i Mölndal så är han i Jönköping, Tidaholm, Herrljunga och Nossebro. Det är en bit att resa, det. Jag kan bara ana hur mycket kraft och hårt arbete som ligger bakom detta.

ANNONS

Att knallarna välkomnas tillbaka till torget är en del i Mölndals stads satsning på att locka dit Mölndalsborna. Händer det ingenting på torget så har kommuninvånarna heller ingen anledning att åka dit, det behöver man inte vara någon expert för att förstå. Men nu ska det alltså bli ändring på detta.

Just knallarna har varit saknade, enligt Mölndalsbor som vi pratat med.

Och just knallarna har varit saknade, enligt Mölndalsbor som vi pratat med. Det var faktiskt en läsare som stannade reporter Elvira Linderot och mig själv på Brogatan i vintras och konstaterade att Mölndals torg var så öde. Hon valde att åka till Varberg bara för att få ta del av torghandeln.

I Martin Björklunds artikel från nypremiären i måndags är Carina Peterström från Broslätt inne på liknande spår.

”Jag tycker det är jättepositivt att vi får tillbaka torghandeln till Mölndal igen. Det blir ett mer levande centrum då”, säger hon i artikeln.

Och det har hon rätt i, mer aktiviteter på torgen bidrar till ett mer levande centrum. Och så är det något visst med de möten som uppstår vid olika typer av evenemang dit torghandeln kan räknas.

LÄS MER:Torghandeln tillbaka på Mölndals torg efter 20 år

LÄS MER:Fler arrangemang på torget ska locka besökarna till Innerstaden

LÄS MER:Här är Mölndals gamla butiker, restauranger och torghandel

LÄS MER:Succén tillbaka – då intar megaloppisen Mölndals torg

ANNONS