Fredrik Hofflander ska göra triathlondebut i Rådasjön.
Fredrik Hofflander ska göra triathlondebut i Rådasjön. Bild: Edith Camilla Svensson

I juni deltar jag i Göteborg Triathlon i Rådasjön – fråga mig inte varför

Simning var svårt för mig – och är det fortfarande. Mot den bakgrunden är det nog ett oförnuftigt beslut att hoppa i Rådasjön för ett triathlonlopp.

ANNONS

Den unge Fredrik Hofflander var på många sätt ett mönsterbarn. Duktig i skolan, förnumstig i största allmänhet, artig mot äldre och fick till och med sjunga solo i Staffan var en stalledräng på luciafirandet i skolan.

Men så var det där med simningen. Polletten trillade ta mig fasen aldrig ner och till slut skred Fredrik Hofflanders beslutsamme far till verket. Tesen var att den till synes obotlige landkrabban skulle lära sig simma bättre om han fick vara helt ifred i bassängen. Därför, resonerade Fredrik Hofflanders beslutsamme far, skulle de båda gå till semesterbyns iskalla pool klockan halv fem på morgonen.

Fortfarande ett hopplöst fall

Metoden funkade förstås inte. Både lärare och elev led av sömnbrist, vattnet var blött och stämningen snart bottenfrusen. Efter det fiaskot skulle det komma att dröja nästan in i högstadiet innan landkrabban kunde simma – och då var det inte tack vare den beslutsamme fadern utan snarare tack vare en mycket tålmodig simfröken.

Nu har det gått nästan 30 år sen dess men jag är fortfarande nästan ett hopplöst fall i vattnet. Och har anmält mig till mitt livs första triathlon.

Jag upprepar: Jag har anmält sig till mitt livs första triathlon. Sporten där en superlång simning i kallt vatten följs upp med ett cykelllopp i maratonformat och en oändlig löprunda.

Det är verkligen ett otroligt dumt beslut av en medelålders person som har gott om kilon och ont om träningsmoral. Hur kunde det hända?

Ska leva och andas Mölndal

Jag brukar tänka att det faktiskt är rätt bra att Mölndals-Postens chefredaktör lever och andas Mölndal så mycket det bara går – och den här märkliga idén är väl ett omdömeslöst utslag av det. Jag kollade Facebook häromkvällen, såg att den fina lokala föreningen Mölndal outdoor bjuder in till triathlon strax efter midsommar ... Och, ja, sen blev det som det blev.

Det ska sägas direkt att jag anmälde mig i motionsklassen, inte i den ordinarie. Det innebär – hoppas jag – att man kanske inte behöver skämmas ihjäl för att man inte kan crawla. Och det innebär framför allt att distanserna är en aning mer mänskliga. 400 meter simning (herregudhjälpmig, det är ändå dubbla simborgarmärket!) följs av 20 kilometers cykling och så avslutar vi med fem kilometer löpning. Om man över huvud taget kommer så långt alltså.

Låt mig avsluta med ett öppet upprop: Den som inte heller kan simma så bra får gärna göra mig sällskap vid Rådasjön den 26 juni. Det skulle kännas skönt att inte vara den enda som kämpar vidare i vätan medan de andra för länge sen har monterat cykelhjälmen och rullat iväg.

LÄS MER:Jonathan från Mölndals AIK fick råd av Usain Bolt: ”Det kändes nästan overkligt”

LÄS MER:Sörgården riskerar nedläggning – jag hoppas på en annan lösning

LÄS MER:Mölndals-Posten ska utse Århundradets Mölndalsbo – med din hjälp

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS