Ingela Skarin Håkansson utsågs till Årets Mölndalsbo 2021. Nu tänker Fredrik Hofflander och Mölndals-Posten kora Århundradets Mölndalsbo.
Ingela Skarin Håkansson utsågs till Årets Mölndalsbo 2021. Nu tänker Fredrik Hofflander och Mölndals-Posten kora Århundradets Mölndalsbo. Bild: Martin Björklund

Mölndals-Posten ska utse Århundradets Mölndalsbo – med din hjälp

Årets Mölndalsbo i all ära. Men vem är Århundradets Mölndalsbo? Det ska vi ta reda på och då vill vi ha din hjälp!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Nu har vi på Mölndals-Posten fått storhetsvansinne på allvar. Kanske minns ni när vi i slutet av förra året lanserade utmärkelsen Årets Mölndalsbo? Nu tar vi det konceptet ett steg längre, skruvar till det ett par varv – och ut i andra änden kommer ... Århundradets Mölndalsbo!

Det är precis som det låter. Vi ska utse den kvinna eller man som betytt absolut mest för Mölndal under de senaste 100 åren.

Århundradets Mölndalsbo är ett av Mölndals-Postens viktigaste bidrag till det 100-årsfirande som hela Mölndal nu är mitt inne i. Allt kulminerar under Mölndalsdagarna i Stadsparken den 4–6 juni och givetvis är det där vi ska avhålla prisutdelningen.

ANNONS

Skillnaden mot Årets Mölndalsbo är att vi inte kan vara säkra på att vinnaren lever –men det problemet får vi hantera om och när det kommer.

Arbetet har redan börjat

Redaktionens projektledare Tobias Holmgren och Elvira Linderot har redan börjat det digra arbetet med att hitta 100 (förstås) kandidater och det är väl någonstans där storhetsvansinnet kommer in i bilden. Att vaska fram så många namn, helst utan att missa någon självklar person, är sannerligen ett svårt uppdrag.

Det är just därför vi behöver din hjälp. Så snälla, tänk efter – vilka är de viktigaste Mölndalsmänniskorna under perioden 1922–2022? Vi är inte på något sätt ute efter enbart beslutsfattare, chefer, sportstjärnor och kulturpersonligheter. Vi är lika intresserade av helt vanliga Mölndalsbor som gjort insatser som betytt något för andra, i stort eller smått.

Så nominerar du

När du tänkt klart så går du in på nomineringssidan och lämnar dina förslag. Sen tar vi med oss både era namn, våra egna tankar och dessutom en god dos expertkunskaper från Mölndals-Postens Arkiverat-gäng. Ja, ni vet truppen från Mölndals stadsmuseum, Kållereds hembygsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille och Mölndals hembygdsförening, som varje vecka ger er historiska bilder och texter i tidningen.

När knådandet är klart börjar det riktigt spännande. Då ska vi i lagom portioner presentera topplistan, fram tills att bara fem namn återstår. Och när ni trodde att det inte kunde bli mer nervdallrande – då låter vi er läsare bestämma vem av de fem toppkandidaterna som blir Århundradets Mölndalsbo.

Själv ser jag förstås fram mot själva prisutdelningen den 4 juni. Men jag ser faktiskt lika mycket fram mot att få lära känna massor av personer som betytt mycket för Mölndal och som jag kanske inte hört talas om förut.

Välkomna att hänga med på resan!

LÄS MER:Årets Mölndalsbo skänkte vinstsumman till Lindome församlings diakoni

LÄS MER:Läsarna hyllar Årets Mölndalsbo Ingela Skarin Håkansson: ”Fantastisk kvinna”

LÄS MER:Årets Mölndalsbo prisades på Gunnebo slotts julmarknad: ”Väldigt glad och rörd”

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS