Det har gått ett bra tag sen Fridolina Rolfös genombrott i Jitex. I natt tror Fredrik Hofflander att hon vinner OS-guld.
Det har gått ett bra tag sen Fridolina Rolfös genombrott i Jitex. I natt tror Fredrik Hofflander att hon vinner OS-guld. Bild: Elvira Linderot

Jag tänker inte missa när Jitex gamla stjärna Fridolina Rolfö säkrar OS-guldet i fotboll

Ett OS-guld med lite Mölndalskoppling? Klart att vi bänkar oss när den gamla Jitexstjärnan spelar det som kan bli hennes livs viktigaste match.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Att följa det svenska damlandslaget under OS-turneringen i Tokyo har varit ett av årets bästa semesternöjen. Ett landslag som nästan alltid är med och hugger om de ädlaste medaljerna men också ett landslag som vi så ofta tvingats se sjunka ihop i förtvivlan efter tunga förluster när det gällt som allra mest.

LÄS MER: Rolfös lobb avgjorde semifinalen mot Australien

VM-finalen 2001 mot Tyskland, VM-semin mot Japan 2011, OS-kvartsfinalen 2012 mot Frankrike och OS-finalen 2016 mot Tyskland – igen! – är fyra av de allra tyngsta. Men i år känns det verkligen som att det är dags, trots att Sandsjöbackabon och superstjärnan Elin Rubensson inte hann tillbaka till toppformen och landslagsplatsen efter sin föräldraledighet.

ANNONS

Vi Mölndalspatrioter har förstås anledning att följa fredagens batalj mot Kanada med extra stort intresse ändå. Fridolina Rolfö, bördig från grannkommunen Kungsbacka men formad i Jitex i början av förra årtiondet, har varit Sveriges kanske allra vassaste spelare så här långt i turneringen.

Tre mål har hon gjort men inte bara det. Hon har knappt satt en fot fel och betytt massor för lagets stabilitet, både offensivt och defensivt.

LÄS MER:Fridolina Rolfö om glädjen över nya stjärnklubben ”Otroligt stort”

Jag, med min ständigt närvarande faiblesse för tidningsarkiv, kunde inte låta bli att gå in på vår numer begravda gamla sajt och söka på Fridolina Rolfös namn. Då fick jag bland annat läsa den dystra nyheten från oktober 2013: ”Fridolina Rolfö lämnar Jitex”.

Mölndals-Postens dåvarande chefredaktör Karin Henriksson skrev att klubbens största stjärna bestämt sig för att lämna Mölndal för att i stället ansluta till Linköping. Så här lät det:

”Nu hoppas hon att bytet till topplaget Linköping ska föra henne närmare damlandslaget, säger hon till GT.

– Nu kommer jag till ett lag som är med i toppen av tabellen och jag tror att en ny miljö kan utveckla mig själv som fotbollsspelare.”

LÄS MER:Mamma och landslagsspelare – Elin Rubensson siktar på att klara av båda rollerna

Nu, åtta år senare, kan vi väl konstatera att det där inte var för högt ställda förhoppningar. Påföljande säsong togs Fridolina Rolfö ut i landslaget för första gången, 2017 blev hon proffs i Bayern München och numera är hon hemmahörande i en annan hygglig klubb nere på kontinenten: Barcelona.

Orkar du gå upp klockan fyra på natten och se MATCHEN? Den frågan ställde jag till er läsare i veckans pappersutgåva av Mölndals-Posten. Den vinkeln blev dock inaktuell innan trycksvärtan hann torka.

Som ni säkert vet vid det här laget spelas finalen mot Kanada inte klockan fyra på natten svensk tid, som planen var, utan i stället klockan 14 på fredagseftermiddagen.

Så: I stället för att ladda för missad nattsömn gäller det att planera jobbdagen lite mer minutiöst än vanligt. Jag tänker nämligen inte missa när Sverige tar sitt första globala mästerskapsguld i fotboll på 73 år.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS