Björn Rosenström är huvudakt på nya festivalen Raggarjävlar i Åby.
Björn Rosenström är huvudakt på nya festivalen Raggarjävlar i Åby. Bild: Håkan Johansson/Anders Ylander

Erika Arnadottir: Kan en epa-dunksfest rädda Mölndal som kulturstad?

Två nya festivaler kommer till Åby i sommar – ser vi en pånyttfödelse av Mölndal som kulturstad? Oavsett vad är det kul att det satsas, skriver Mölndals-Postens chefredaktör Erika Arnadottir.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Raggarnostalgi och epa-dunk, och en heldag med rock. Mölndal blir festivalstad i dagarna två, och nu återstår att se om publiken är med på tåget.

I november publicerade vi en uppmärksammad artikel där konsert- och evenemangsarrangören Martin Andersson gick hårt åt Mölndal som kulturstad. Kritiken bestod bland annat i avsaknaden av en arena som håller måttet, men också i vilken typ av artister och band som spelar när det väl arrangeras något.

”Jag vill inte säga att det blir b-artister, men i alla fall artister som har valt att spela i en lägre division”, sa han, och syftade på att det historiskt varit svårt att ta betalt för kulturen i Mölndal.

ANNONS

Artikeln väckte ramaskri, åtminstone i Mölndals kulturkretsar, och ledde till debatt som fyllde spalterna på åsiktsplats.

Hur länge Dark Duck Group planerat för sommarens tillskott på Mölndals festivalhimmel framgår inte, men kanske gav den hårda domen mot staden en extra spark i baken att satsa ännu lite mer.

Bredda utbudet.

Countryfestival och stand-up lockar en viss publik – rock och epa-dunk en annan. Och andra artister.

Huvudakt för festivalen Raggarjävlar är Björn Rosenström. Han är tänkt att locka en äldre publik, ”kanske de som är 30–35 och uppåt”. Det vill säga min egen generation. Och ja, jag kan stora delar av ”Muffins” fortfarande, en ganska harmlös låt jämfört med hans övriga repertoar. Han hamnade i blåsväder för sin musik bara för några år sedan, när den ena halvan av det blivande ”Tacoparet” reagerade starkt i ett avsnitt av SVT:s Gift vid första ögonkastet. Låten i skottgluggen: ”Raggarrock” (Pojkarna som busar).

Arrangören bakom Mölndals nya epa-dunksfest verkar inte vara särskilt brydd kring bokningen av den kritiserade Rosenström. Och det kanske med all rätt, publiken ser ut att finnas.

Dessutom Melloaktuella Tiktokaren Lia Larsson på det, och Eddie Meduzas son Erik Meduza.

Rockfestivalen, ett svar på Metaltown (fast ändå inte), har även den kända namn som pudelrockarna Nazareth med megahiten ”Love hurts”.

Innebär festivalinitiativen en pånyttfödelse av Mölndal som kulturstad? Oavsett vad är det kul att det satsas.

LÄS MER:Festivalsatsning i Mölndal: Här är artisterna

LÄS MER:Konsertarrangören ger Mölndal underkänt som kulturstad: ”Ett hån”

LÄS MER:Vi är flera som ger järnet för kulturlivet i Mölndal

LÄS MER:Då öppnar Mölndals nya countryklubb – 25 artister redan bokade

ANNONS