Elvira Linderot: Kan vi ta en stund och hylla kulturskolan

När jag gick på konserten för Lilla Ljunggrenska stipendiet trodde jag inte att det skulle bli min mest inspirerande musikupplevelse på länge, men så blev det faktiskt! Mölndalsungdomarna gjorde mig både imponerad och nostalgisk – och fick mig att minnas hur viktig kulturskolan är.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

På onsdagskvällen var det konsert i Fässbergssalen på Mölndals kulturskola. Körer, ensembler och storband uppträdde – och två unga musiker fick stipendium.

Jag vet att Mölndals kulturskola anses ha hög kvalitet, inte minst på musiksidan, och att de har flera samarbeten med professionella musiker. Ändå blev jag positivt överraskad!

Fyra ungdomar hade valts ut att tävla om Lilla Ljunggrenska stipendiet på 15 000 kronor, och deras uppträdanden gjorde mig djupt imponerad. Jag fick höra ett fantastiskt stycke på tvärflöjt, en finstämd tolkning av The Beatles Blackbird med cello och sång, instrumental jazz på elgitarr och klassisk fiol.

ANNONS

Kulturskolan blev ett andra hem

Det ska sägas att jag inte är någon expert på musik, men jag har alltid älskat att hålla på med det. Jag gick själv på kulturskola som ung och kan, liksom flera av Mölndalsungdomarna jag pratade med under kvällen, verkligen beskriva det som ett andra hem.

Ursäkta om jag låter högtravande, kulturen är så viktig.

För min del var det den anrika Rosenfredsskolan i Varberg som var det där andra hemmet, åtminstone under tonåren. Där sjöng jag i kör, spelade keyboard (inte särskilt bra, men ändå!) och gick på solosång. Där uppträdde jag med både egna låtar och covers och fick släppa alla tankar kring skola och annat som hände i den åldern.

Gemenskapen i musik är svårslagen

Musiken har sedan följt mig genom livet. I dag är jag med i kör och älskar gemenskapen som uppstår när man sjunger tillsammans. Den känslan är faktiskt svårslagen!

Det är nog därför jag blev så glad av konserten på Mölndals kulturskola. Inte bara för att de unga musikerna är fantastiska (jag kan bara ana hur mycket de övat), utan för att den gemenskapen är så viktig. För att, ursäkta om jag låter högtravande, kulturen är så viktig. För att det finns platser där unga personer får utvecklas, följa sina drömmar, träffa nya kompisar och stå på scen tillsammans. Jag hoppas att många får uppleva det.

Tack för musiken!

LÄS MER:Unga musiker hyllades på Kulturskolans finalkonsert

LÄS MER:Kulturskolan överraskade med flashmob på Mölndals torg

LÄS MER:Fröken Snusk klar för musikfestivalen Raggarjävlar på Åbytravet

LÄS MER:Då öppnar Mölndals nya countryklubb – 25 artister redan bokade

ANNONS