Per Andersson i Stjärnorna på slottet: ”Mitt första minne är att jag ska dö”

I Stjärnorna på slottet berättar Per Andersson om livet, karriären, uppväxten i Balltorp – och om en nära döden-upplevelse han hade som barn.
– Det gäller att ha roligt nu för det kan ta slut när som helst, säger han i programmet.

ANNONS
|

På lördagskvällen sänds det sista avsnittet av Stjärnorna på slottet på SVT, men redan på morgonen låg programmet ute på SVT Play. Det är avsnittet där Balltorps egen stolthet, komikern Per Andersson, står i fokus.

LÄS MER:Per Andersson ville raka håret på Carola – snart sänds hans avsnitt av Stjärnorna på slottet

I programmet berättar han om flera viktiga händelser i sitt liv – bland annat om när han var nära att dö.

– Jag ska börja med mitt första minne, säger Per Andersson och fortsätter:

– Det är sommar, det är en brygga i Göteborgs skärgård, det är prunkande sol, måsarna skriker, jag springer på bryggan glad som en spelman, slänger av mig flytvästen, springer lite till och ramlar.

ANNONS

Per Andersson berättar sedan hur han hamnade i vattnet mellan två båtar och inte kunde ta sig upp. Han minns hur han tänkte att ”det var det”.

– Mitt första minne är att jag ska dö, säger han.

LÄS MER:Per Andersson får huvudroll i nya ”Göta kanal”

Lyckligtvis hoppade hans pappa i vattnet och kunde dra upp honom. Sen åkte familjen iväg och hade en trevlig dag. Men händelsen har påverkat Per Andersson.

– Jag har tänkt att det är därför jag blev komiker. Det gäller att ha roligt nu för det kan ta slut när som helst, säger han i programmet.

Repade i en tvättstuga

Förutom Per Andersson är Marika Carlsson, Carola Häggkvist, David Lagercrantz och Grynet Molvig med i årets säsong av Stjärnorna på slottet. De reagerade starkt på Per Anderssons berättelse.

– Det är klart att det var gripande och att det stannar kvar, säger författaren David Lagercrantz till kameran.

LÄS MER:Per Andersson krävs på ny soffa efter Mellokaoset

Efter det fortsätter programmet med klippbilder och minnen från Per Anderssons liv. Han berättar om uppväxten i Mölndal och hur han och vännerna klädde ut sig och lekte på gårdarna mellan husen. Alla andra ville vara Robin Hood. Per Andersson ville vara Lady Marion.

Han berättar också om sin första teatergrupp och hur han och vännerna repade i en tvättstuga och skrev sketcher. Så småningom började han på Teaterhuset i Mölndal – något som har betytt mycket för honom.

LÄS MER:Broadwaymusikalen Next to normal sätts upp i Mölndal

– Det var en grej som var fantastisk. Vi var ungdomar och fick fri tillgång till ett teaterhus. Det var en sju-åtta föreställningar om året som man var med i och skrev. När man ser på det i efterhand var det ju en jävla skola helt enkelt.

LÄS MER:Ungdomarna på Teaterhuset spelade revy: ”Mycket av allt”

Sköt pilbåge

Även om Stjärnorna på slottet bygger på kändisarnas berättelser sitter de inte bara och pratar. Per Andersson ordnade också en aktivitet åt de andra, nämligen historiskt bågskytte. Alla fick klä sig i medeltidskläder och skjuta pilbåge från en hästrygg.

– Det här var ju en underbar aktivitet, konstaterar Carola Häggkvist efteråt.

LÄS MER:Jag hejar på när Balltorps stolthet gör sitt livs största show

Som vanligt fortsätter avsnittet med lunch, middag och fler berättelser. Per berättar om allt från familjen till humorgruppen Grotesco och hur han blev en av Sveriges största komiker. Han berättar om när hans sång ”kuk i hatt” orsakade protester, hur han lärde sig att säga nej och hur han lyckades slå ner sig själv med en stekpanna på en audition. Dessutom nämner han Mölndal, inte bara en utan många gånger.

– Det har varit jättekul, de har varit fantastiska, säger Per Andersson i slutet på programmet.

Den som vill se Per Andersson live, och inte bara i tv-rutan, kommer få en chans redan i år. I sommar ska han nämligen vara konferencier på Mölndals 100-årsfirande.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS