Nu vill polisen varna för tillvägagångssättet, där fler personer kan komma att drabbas runtom i regionen.
Nu vill polisen varna för tillvägagångssättet, där fler personer kan komma att drabbas runtom i regionen. Bild: Filip Landqvist

Polisen varnar: Ny typ av romansbedrägeri

Efter att ha inlett en kärleksrelation på nätet luras offren att köpa dyra presentkort. Nu varnar polisen för en ny typ av romansbedrägeri – med flera kända fall den senaste tiden.

ANNONS
|

Totalt har polisen i nuläget fem kända målsägande i Västsverige, fyra kvinnor och en man. De är i 55-60-årsåldern och uppåt.

– Det finns med största sannolikhet ett mörkertal vi ej känner till, säger Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid polisens bedrägerisektion i region Väst.

Lurats genom romansbedrägeri

Det första kända fallet kom till polisens kännedom i april, och så sent som under augusti har tre nya fall rapporterats.

Offren har lurats genom att först ha inlett en kärleksrelation på internet, och därefter har de i god tro förmåtts köpa dyra presentkort som de trott ska gå till sjuka släktingar och barn.

Efter att koderna till presentkorten skickats vidare till bedragarna har de sedan sålts vidare i andra hand.

ANNONS

– Någon har köpt för 5 000, någon för 50 000, säger Elin Syberg Falguera, och tillägger att det handlar om köp från elektronikkedjor.

Vill nu varna

De drabbade är bosatta i Skövde, Göteborg och Varberg. Nu vill polisen varna för tillvägagångssättet, där fler personer kan komma att drabbas runtom i regionen.

– Vi tror det kan spridas. Det här med presentkort är inte bara begränsat till romansbedrägerier. De har hittat en ny metod som kan dyka upp i flera olika typer av bedrägerier, säger Elin Syberg Falguera.

Det finns i nuläget ingen misstänkt.

LÄS MER:Vägrade betala på restaurang – polisen ryckte ut

LÄS MER:Flera utsattes för försök till bedrägeri

LÄS MER:Telefonbedragare påstår sig ringa från Svenska kyrkan i Mölndal – vill åt pengar

ANNONS