Politikern Sven Olof Olsson från Mölndal är död: ”Han visste vad han ville”

Mölndalsprofilen Sven Olof Olsson har avlidit. Centerpartisten var under många år en av de mest centrala gestalterna i Mölndals politiska liv.
– Han visste vad han ville och arbetade alltid målmedvetet, säger historiken Lars Gahrn.

ANNONS
|

Sven Olof Olsson var en man som hade mycket att göra och som gick in i det han gjorde med både seriositet och engagemang. Bland annat brann han för att dokumentera sin samtid på ett mycket systematiskt sätt.

Lars Gahrn berättar att Sven Olof Olsson så gott som alltid hade en kamera med sig, vart han än åkte.

– I och med att han var förtroendevald politiker så åkte han ju runt på både det ena och det andra. Som regel blev det några bilder vid varje tillfälle. Det fick man vänja sig vid, det hörde till, säger Lars Gahrn.

ANNONS

Skänkte bilderna till hembygdsföreningen

Sven Olof Olsson skänkte så småningom alla sina bilder till Mölndals hembygdsförening. Via sajten Digitalt museum kan vem som helst ta del av dem i datorn eller telefonen.

Allra störst historiskt värde tillmäter Lars Gahrn bilderna från de gamla jordbrukssamhällena runt om i kommunen. Den dokumentationen gjorde Sven Olof Olsson innan den moderna bebyggelsen i Mölndal började växa fram.

– Han var som ung med i föreningen JUF, Jordbrukare-Ungdomens Förbund. När han kom in där på 50-talet så förstod han att det var stor risk att jordbruket skulle försvinna eller i alla fall minska. Så han bildade en studiecirkel för att dokumentera jordbruksmiljöerna, säger Lars Gahrn.

Skrev en bok

Det idoga arbetet resulterade bland annat i boken ”Mölndal – lantbruks- och trädgårdsstad under omvandling”, en bok som Lars Gahrn klassar som ”ett standardverk” för den som vill förkovra sig i Mölndals historia. I den går det att se hur stadsdelar som Åby, Eklanda, Bosgården, Toltorp och Fässberg såg ut innan den stora exploateringen tog sin början.

6 juni 2001 fick Sven Olof Olsson motta en kungliga medalj i åttonde storleken i högblått band för sina mångåriga betydelsefulla insater för hembygdsrörelsen.

Politiker för Centerpartiet

För många är Sven Olof Olsson ännu mer känd som en av stadens tyngsta politiker. På Centerpartiets storhetstid under 70-talet var han kommunstyrelsens ordförande under tre år (1977–1979). Han hann också med att vara ordförande i byggnadsnämnden och ordförande i kommunfullmäktige.

– Han var ju väldigt duglig. Satte sig in i ärendena i stället för att bara sitta av mötena som en del andra politiker gör. Man såg att han var en kraft att räkna med, säger Lars Gahrn.

Brann för Lilla Fässbergsdalen

En av Sven Olof Olssons hjärtefrågor var kampen för att bevara Lilla Fässbergsdalen. Redan på 1980-talet fanns det tankar på bostadsbygge där och den frågan är aktuell än i dag.

– Han kämpade också för Svejserdalen. Där fann han och Miljöpartiet varandra, och även Vänsterpartiet. Annars var han väldigt bestämt borgerlig i sitt motstånd mot Socialdemokraterna. Han betonade ofta behovet av borgerlig sammanhållning för att de skulle ha en möjlighet att besegra Socialdemokraterna, säger Lars Gahrn.

Sven Olof Olsson avled den 28 februari, i en ålder av 95 år.

LÄS MER:Liz Blank betydde mycket för många tack vare Gamla goa Mölndal – vila i frid!

LÄS MER:Liz Blank är död – skapade gruppen Gamla goa Mölndal på Facebook

LÄS MER:Solveig dog i corona – fem dagar efter 70-åriga bröllopsdagen

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS