Iva på Mölndals sjukhus. Arkivbild
Iva på Mölndals sjukhus. Arkivbild Bild: Jenny Ingemarsson

Så är coronaläget i Mölndal

I Mölndal bekräftades 16 nya fall av covid-19 under vecka 23. Det är en minskning jämfört med veckan innan. Men även denna vecka finns det osäkerheter kring statistiken.

ANNONS
|

Under vecka 23 registrerades alltså 16 nya fall av covid-19, medan veckan dessförinnan var det 75 fall som bekräftades smittade.

LÄS MER:Uppdaterad vaccinplan: Då får du din dos

I Mölndal, likt hela Västra Götalandsregionen, så ser man en kontinuerlig nedgång av antal nya fall. Samma vecka, alltså vecka 23, var det cirka 600 nya fall. Statistiken ska dock fortsatt tolkas med försiktighet. Detta på grund av att den nationella databasen Sminet, där statistiken registreras, låg återigen nere i helgen.

– Men utifrån de positiva prover som vi får in från laboratoriet kan vi uppskatta läget, sa smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg under en pressträff på onsdagseftermiddagen.

ANNONS

Han berättade även att det då fanns 12 bekräftade fall av deltavarianten, den variant som från början kallades indiska mutationen, i regionen.

Allmänna råden har förlängts till sista september

Under onsdagen meddelade även Folkhälsomyndigheten att man har beslutat att förlänga de allmänna råden till den 30 september. Det vill säga att man bland annat bör stanna hemma vid symptom, jobba hemifrån och inte träffa nya människor fysiskt.

– Det är fortsatt viktigt att alla gör anpassningar i sin vardag för att minska risken för smittspridning. Samma sak gäller för verksamheter, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Västra Götalandsregionen håller pressträff om coronaläget

Det var även budskapet från myndigheten under torsdagens pressträff. Det har anmälts totalt 1 084 636 fall i Sverige till och med vecka 23. Totalt har det registrerats 14 574 dödsfall sedan pandemins start, enligt Folkhälsomyndigheten. Dock ska man fortsatt tolka statistiken med försiktighet.

– Vi känner oss fortsatt trygga med att trenden fortsätter nedåt. Vi stängde databasen av säkerhetsskäl, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Deltavarianten: ”Troligtvis ökad smittsamhet”

Just nu är det 207 fall av deltavarianten inrapporterade från 13 regioner. Flest fall finns främst i Blekinge, Värmland och Kronoberg i nuläget.

På dagens pressträff menade myndigheten att den har ”troligtvis ökad smittsamhet och eventuellt ökad risk för svår sjukdom”. I Storbritannien är deltavarianten numer dominerade, där 90 procent av de nya fallen är just denna variant.

– Hittills visar det på ett gott vaccinationsskydd. Vi har även all anledning att tro att vaccinet är lika bra som det är mot de andra varianterna, säger Tegnell.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS