Arkivbild, coronavirus.
Arkivbild, coronavirus. Bild: Roger Larsson

Så ser coronaläget ut i Mölndal

Smittspridningen av covid-19 ökade i Mölndal igen. Vecka 14 var smittan på en lägre nivå, 246 konstaterade fall. Vecka 15 blev smittspridningen högre igen – 279 konstaterade fall.

ANNONS
|

Smittspridningen är hög hela i Sverige och Folkhälsomyndigheten uppmanade till att följa råden under torsdagens pressträff.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, hade ett tydligt budskap att framföra innan pressträffen började.

– Smittspridningen är fortsatt hög. Det krävs avstånd. Vi uppmanar alla till att se över sin vardag. Vi måste hjälpas åt att följa rekommendationerna och se till att det görs, säger hon.

Totalt i riket är det 932 076 som har smittats med covid-19. Det är 13 882 personer som har avlidit. 19 nya dödsfall har rapporterats in i dag.

Högsmittspridning i regionen

Under onsdagen meddelade dessutom Västra Götalandsregionen, VGR, på en pressträff att coronasmittan har ökat med nio procent i jämförelse med veckan innan. I hela regionen var det 6 953 konstaterade fall vecka 15.

ANNONS

Samtidigt informerade man om en ny vaccinationsplan – alltså en plan över när man preliminärt kan få sin första dos vaccin. Dock ändrades denna plan senare under onsdagen. Regionen har nu beslutat att flytta vissa grupper i fas 3 till fas 4 där alla ovaccinerade personer ingår.

Men hur många vaccindoser som kommer fördelas till varje kommun går inte att svara på i dagsläget.

– Vi jobbar stenhårt med att fördela upp vaccinkapaciteten som vi har upphandlat för att täcka så brett som möjligt – utan att ha för många adresser att leverera till, säger VGR:s vaccinsamordnare Kristine Rygge.

– Vår intention är att vi ska kunna ge ut så många doser som täcker befolkningen. Sedan om folk väljer att vaccinera sig i sin hemkommun, där de jobbar eller har sin stuga är upp till dem.

Hur tänker du då kring vaccinturismen?

– Vaccinturismen går åt båda håll, säger Kristine Rygge och fortsätter:

– I början var det viktigt. Men i fas fyra ser jag inte ett problem med att folk byter kommun och man kommer få välja var man vaccinerar sig. I de senare faserna ska det gå så smidigt som möjlig att vaccinera sig.

Då får du din första dos vaccin

FAS 2:

Pågår: I fas två ingår personer som är 65 år eller fyller 65 under 2021. Personer som är i behov av LSS och de som är över 18 med assistansersättning.

Även de som har genomgått en organtransplantation eller har en dialysbehandling samt deras hushållskontakter.

Återupptas vecka 18: De som jobbar inom somatisk slutenvård, väldigt förenklat de som jobbar inom den mer specialiserade vården, och kan sprida smittan vidare till riskgrupper.

FAS 3:

Vecka 16: Personer som är mellan 60-64 år och är i riskgrupp.

Vecka 18: Personer som är mellan 60-64 år. Även personer i gruppen 18-59 har täta sjukhuskontakter. Resterande som är i riskgrupp kommer att vaccineras i fas 4. De äldsta kommer att vaccineras först.

Samt de som har ett tillstånd som gör det svårt att följa skyddsåtgärderna.

FAS 4:

Preliminärt vecka 20: Personer som är mellan 50-59 år.

Preliminärt vecka 23: Personer som är mellan 18-49 år.

Planen är preliminär och den bygger på antaganden om vaccinleveranser från vecka 10. Källa: VGR

Mindre administration mer vaccination

Regionen kommer ge alla som vaccineras, i de senare faserna, möjlighet att bestämma själva. Man kommer även att kunna vaccineras på olika ställen som på apotek eller vårdcentraler.

Just nu är vi i vaccinationsfas två, och under vecka 16 påbörjades även fas 3. Sjukhusen kommer endast att kalla vissa i åldersgruppen 60-64 år som är riskgrupp. Därefter öppnar vaccinbokningen för de i den åldersgruppen och då kan de själva boka vaccin på 1177 eller på telefon. Samma systematik följer i fas 4.

– Då blir det en mer glidande övergång och vi behöver inte lägga lika mycket tid på administration när folk själva bokar sin tid. Det viktigaste för oss är att kalla i åldersordning.

– Vi beaktar riskgrupperna, men vi försöker hålla uppe vaccinationstakten och det är därför vi kallar vi i åldersordning.

Kristine Rygge fortsätter med att berätta att de ser att folk bokar in sig i fel fas.

– Många yngre personer bokar sig och det är bland annat personer i 30-årsåldern. Då får man sitta och boka av de som har bokat fel.

Det tar enkelt för mycket tid. Men hon ändå positiv till deras engagemang.

– Jag tänker ändå att man är motiverad för att få sitt vaccin. Det är i och för sig bra, men de får vänta lite till.

Antal nya covid-19-fall i Mölndal vecka för vecka

Vecka 15: 279

Vecka 14: 246

Vecka 13: 354

Vecka 12: 343

Vecka 11: 267

Vecka 10: 247

Vecka 9: 242

Vecka 8: 361

Vecka 7: 267

Vecka 6: 228

Vecka 5: 157

Vecka 4: 192

Vecka 3: 201

Vecka 2: 290

Vecka 1: 336

Vecka 52: 365 (hittills högsta toppnotering sedan pandemin började)

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS