Sjuksköterskan som bytte jobb – Ingela Skarin Håkansson är Årets Mölndalsbo

Årets Mölndalsbo, Ingela Skarin Håkansson, har uppmärksammats för sin insats vid branden i Lindome tidigare i år. Bakom utmärkelsen finns en hårt arbetade diakon som alltid sätter gemenskapen i första rummet.

ANNONS
|

Klockan 01.40 den 17 april ringer telefonen hemma hos Ingela Skarin Håkansson. Telefonen ligger utanför sovrummet för när hon går till sängs om kvällarna vill hon inte ha den bredvid sängen. Signalerna går men Ingela hinner inte svara.

– Jag ser att jag har ett missat samtal och tänker att det handlar om barnen eller arbetet och ringer genast upp för nu är det något som har hänt.

LÄS MER:Här överraskas Årets Mölndalsbo på jobbet i Lindome församling

Ingela får reda på att det brinner på Tåbrovägen och att 50 personer behöver evakueras till församlingscentret i Lindome där hon arbetar som diakon.

– Jag tänker att nu är det bråttom och därför tog jag på mig en kappa och hoppade i skorna och gick ner till församlingscentret. De ska inte behöva stå ute och vänta de behöver komma in i värmen.

ANNONS

Starka minnen

Pandemirestriktionen som förbjöd sammankomster på över åtta personer infördes några månader tidigare och därför ställdes alla inblandade inför ett val.

– Vi släppte corona och det gjorde alla inblandade. Räddningstjänst, polisen, ja alla. Vi kunde bara hoppas på att ingen skulle bli smittad och det blev ingen heller, ingen blev sjuk.

LÄS MER:Sture räddades av bordsgrannen på restaurangen – nu nomineras hon till årets Mölndalsbo

Ingela har starka minnen av flera personer som kom till församlingscentret den natten.

– Vi gick runt och kollade vad folk behövde och så hämtade vi kläder och lakan från Lindome second hand. Dagen efter kom en mamma fram och var så tacksam att hennes dotter fått ett par strumpor. Men det handlade inte om strumporna egentligen, strumporna symboliserade en omsorg.

”Man är generös”

Ingela Skarin Håkansson växte upp på en gård i Hästebacka, öster om Inseros, och hade inte många jämnåriga att umgås med som barn. I hemmet bodde förutom kärnfamiljen även hennes farmor och farfar samt farmoderns bror.

– Jag växte upp i ett sammanhang där man ska ta hand om andra. Vi bodde på landet och jag fick uppdrag som liten att gå till den gamla grannfrun med bröd när min farmor hade bakat och jag plockade blåbär till den tanten också. Jag blev skolad i att man är generös.

LÄS MER:Superlistan: Här är alla som nominerades till Årets Mölndalsbo

Barndomshemmet var kristet och när Ingela Skarin Håkansson i vuxen ålder fick en fråga om hon ville arbeta inom kyrkan så svarade hon nej.

– Jag ville inte jobba i kyrkan för jag ville inte att min tro skulle vara min inkomstkälla. Jag tänkte att jag skulle vara ute i samhället.

Ingela Skarin Håkansson arbetade som sjuksköterska och senare inom psykiatrin men hon hittade ingen ro. Till slut omvärderade hon sitt tidigare beslut.

– Jag sökte ändå, jag bodde i ett kollektiv i Haga och så cyklade jag bort till brevlådan och la i mina ansökningar. Då kunde jag andas ut.

Ingela Skarin Håkansson

Ålder: 62

Sysselsättning: Diakon i Lindome församling.

Intressen: Sjunga i kör, odla i trädgården och friluftsliv.

Favoritplats i Mölndal: Jag tycker Lindome är fantastiskt men jag blir hel i skogen. Så skogen är min favoritplats.

Framtiden

1990 började Ingela Skarin Håkansson arbeta som diakon i församlingen och genom åren har hon blivit en profil i Lindome. Hon har varit med i många olika sammanhang och har hjälpt till vid tidigare krissituationer.

– Jag känner någonstans att den här utmärkelsen kanske är belöningen för det jag gjort under alla år.

LÄS MER:Här är julmarknaderna du inte vill missa

Ingela Skarin Håkansson säger flera gånger att utmärkelsen också är församlingens men i slutändan är det hon som fått den. Var Årets Mölndalsbo kommer att befinna sig framöver finns det inget tvivel om.

– Jag jobbar på med full entusiasm och energi. En av mina vänner frågade en gång om jag inte tröttnar på nya kontakter men det gör jag inte. Och när jag gör det, då kommer jag att sluta.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS