Sommar, sol och personalbrist – då ökar trycket på 112

SOS Alarm larmar om personalbrist, samtidigt ökar larmsamtalen till nödnumret 112 under sommaren och i synnerhet midsommar. Nu varnar SOS Alarm att väntetiderna kommer öka i sommar igen.

ANNONS

De senaste åren har trycket på nödnumret 112 ökat rejält. Samtidigt dras organisationen SOS Alarm med en hög personalbrist som man räknar med ska hänga kvar i sommar.

Och även i år förväntar sig SOS Alarm att samtalen kommer öka i sommar och i synnerhet under midsommar – då uppmanar SOS Alarm allmänheten att vara försiktig med att ringa 112.

– Vi vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, säger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Ring vid vid nöd

Samtidigt uppmanar han alla som verkligen är i nöd att ringa 112.

ANNONS

– Men om det inte är en nödsituation bör man överväga andra nummer.

Det här larmar vi om

Enligt SOS Alarm hör vart tredje samtal de får inte hemma hos 112, varje dag får de samtal från någon som tappat sin plånbok eller som egentligen borde ringa sin vårdcentral.

De flesta larmen till SOS Alarm handlar om vattenrelaterade olyckor. Förra sommaren ökade den typen av nödsamtal med 85 procent. Men även samtal gällande trafikolyckor, bränder, vårdärenden och polisiära ärenden ökade med tio procent.

Under förra året ökade antalet samtal till SOS Alarm i Västra Götaland under midsommarhelgen med 42 procent jämfört med genomsnitt över alla dagar på året, enligt statistik som SOS Alarm tagit fram.

Och med 30 grader och sol under midsommar i Mölndals kommun är risken stor att fler ringer 112 och att väntetiden till nödnumret bli lång.

– Vi ser en risk för längre svarstider under sommaren men gör allt vi kan för att styra resurserna till dem som är i störst behov, säger Björn Skoglund.

Svårt att hitta personal

Trots försök att öka personalstyrkan på sina 15 centraler runt om i landet varnar nu SOS Alarm för att de kommer ha lägre bemanning i sommar.

– Vi har under det senaste året gjort den största rekryteringssatsningen någonsin, men det är ändå inte tillräckligt för att möta ett långvarigt högre tryck på nödnumret.

Lösningen blir att centralerna hjälps åt.

– Genom samarbete med regionerna kan vi gemensamt arbeta för den hjälpsökandes bästa, säger Björn Skoglund.

Ring rätt nummer i midsommar

112: Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Via 112 når du även jourhavande präst vid behov.

113 13: Sveriges nationella informationsnummer. Hit kan du vända dig för att ge och få information om större olyckor och kriser.

1177: Ring 1177 om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver rådgöra med en sjuksköterska eller om du vill få hjälp med att hitta rätt i vården. (Vid akuta, livshotande tillstånd ska du alltid ringa 112).

114 14: Ring 114 14 för alla ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser.

Källa: SOS Alarm

LÄS MER:De invigde det nya hopptornet i Södra Barnsjön i Lindome: ”Bra investering”

LÄS MER:Så mycket har svenska jordgubbar gått upp i pris

LÄS MER:Här är platserna där du kan fira midsommar i Mölndal

ANNONS