Svårt boka vaccintid när spärren lyftes: ”Det fungerar inte”

Sedan onsdag morgon kan alla över 18 år boka vaccinationstid mot covid-19 i Västra Götaland. Trycket på systemet blev så högt att det var svårt att lyckas. – Det är rena vilda västern, säger Therese Hökklo som försökte i flera timmar innan hon fick en tid.

ANNONS
|

Klockan 07.58 satt Therese Hökklo, från Balltorp, redo framför skärmen för att boka vaccinationstid mot covid-19. 1,5 timmar senare hade hon fortfarande inte lyckats.

– Det fungerar inte. Alla vill in samtidigt så det går inte att boka. Jag var beredd på att det skulle bli ett högt tryck, men 1177 borde ha kunnat fixa så det fungerat bättre, säger hon.

LÄS MER:Klockan 08 lyftes spärren – nu kan alla vuxna boka vaccin

”Sidan kraschar”

Therese Hökklo berättar om alla möjliga felmeddelanden hon fått, både på 1177:s hemsida och hos de enskilda vårdcentralerna.

– Antingen kom meddelanden om att vänta eller att något gick fel. Vissa sidor står bara och rullar. Vid något tillfälle kastades jag ut helt och hamnade på Google. Tre gånger kom jag in så jag kunde logga in med mitt bank-id innan allt kraschade.

ANNONS

LÄS MER:Mölndal avvecklar sin krisledning

Vissa ställen ville att hon skulle ladda ned en app för att kunna boka tid, något hon inte heller ser som hjälpsamt eftersom varje app kräver telefonminne hon inte har.

Försökte brett

Från början försökte Therese Hökklo boka tid i Mölndal. När det inte fungerade utökade hon området, men inte heller där gick det att komma fram. Hon skyndade sig tillbaka för att testa de första sidorna igen, men med samma resultat.

– Efter en timme började det stå fullbokat på en massa ställen.

Också hennes lillebror, som bor i Göteborg, försökte boka i ett par timmar på morgonen utan att lyckas.

Borde öppnat stegvis

Therese Hökklo tycker att regionen borde ha fortsatt med att öppna upp för några ålderskategorier i taget i stället för att gå från 40+ till att välkomna alla över 18 år.

LÄS MER:Regionen uppmanar fler att söka hjälp för vård som skjutits upp

– Hade de valt fem år i taget skulle det ha gått mycket lättare. Nu försöker ju alla boka hej vilt, säger hon och berättar att hon varit nära att släppa hoppet om att lyckas boka en tid första dagen, trots att hon sett fram emot vaccinationen länge.

Hon menar att hon behöver den så snart det bara går, både för jobbets skull och hemma i familjen. Hon arbetstränar i butik, hennes son har hjärtopererats och dottern har en muskelsjukdom.

Efter att ha suttit nästan oavbrutet framför skärmen ett par timmar lyckades hon slutligen få en tid i Partille Arena.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS