Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland uppmanar de som undvikit att söka vård på grund av pandemin att höra av sig vid oklara eller allvarliga symtom.
Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland uppmanar de som undvikit att söka vård på grund av pandemin att höra av sig vid oklara eller allvarliga symtom. Bild: Sanna Tedeborg

Regionen uppmanar fler att söka hjälp för vård som skjutits upp

Under pandemin har många undvikit att söka vård, trots ett stort behov. Nu uppmanar regionen fler att höra av sig och kontakta vården i tid.
– Sjukvården finns till för invånarnas skull, har du oklara eller allvarliga symtom, vare sig du misstänker covid eller något annat, ta kontakt med vården, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

ANNONS
|

Det är sedan en tid tillbaka väl känt att pandemin har lett till att det uppdämda vårdbehovet i regionen är stort. Regionstyrelsens vice ordförande Helene Eliasson (S) uppmärksammade i början av sommaren att regionen har bland de längsta vårdköerna i landet samtidigt som målsnöret för uppfylld vårdgaranti har skjutits fram.

Det innebär att en person med värkande rygg eller en trasig höft kan få vänta ytterligare ett drygt år på operation. Men i takt med att smittspridningen av covid-19 går ner minskar också belastningen på vården.

LÄS MER:Så är coronaläget i Mölndal

Under föregående vecka rapporterades 347 nya fall av covid-19 i Västra Götaland vilket är en minskning med 44 procent jämfört med veckan innan.

ANNONS

– Vi ser en minskning i samtliga åldersgrupper och i nästan alla kommuner, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Uppdämda vårdbehov

Den nedåtgående trenden märks även på sjukhusen där endast 54 patienter vårdades med covid-19 den 23 juni, varav sju på iva.

I och med detta uppmärksammar nu Västra Götalandsregionen det uppdämda vårdbehov som finns ute i samhället. I ett pressmeddelande under onsdagen uppmanade de invånarna som undvikit att söka hjälp, trots att de egentligen behöver det, att söka vård i tid.

LÄS MER:Lamporna ska döda virus – Fallströmmen först i Sverige

– Västra Götalandsregionens sjukvård finns till för invånarnas skull. Har du oklara eller allvarliga symtom, vare sig du misstänker covid eller något annat, ta kontakt med vården, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

LÄS MER:Fler vågar sig ut efter vaccinering – så är läget för kommunens handlare

Fortsatt provtagning viktig

Han uppmanar även till att de som är sjuka och misstänker covid-19 också fortsätter söka sig till provtagningen för att vi ska kunna bibehålla den lägre smittspridningen.

–Viruset inte tar semester. Vi har en hög ambitionsnivå för vår provtagning och det är viktigt att alla som har symtom även provtar sig i sommar, det är så vi kan upptäcka och bryta spridningen av covid-19, säger Jan Kilhamn.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS