Trångt i kyrkbänkarna på första advent

Första advent lockar många besökare till kyrkbänkarna. I Fässbergs kyrka firades högtiden traditionsenligt med nästan dubbelt så många deltagare jämfört med en vanlig söndag.

ANNONS
|

Första advent är den högtid som slår rekord i antal kyrkobesökare. Till söndagens högmässa klockan 11 kom det mer än 200 personer och i familjegudstjänsten på eftermiddagen var det inte heller glest i kyrkbänkarna.

”Mysig och fin tradition”

– För många har det blivit en tradition att gå i kyrkan på första advent. Det är ett sätt att starta julen på. För en del är det nostalgi och många vill också höra om Guds ankomst i våra liv, säger församlingsherden Johannes Imberg. Några timmar tidigare hade han firat högmässa men var på plats i kyrkan hela dagen.

Nu är det prästen Johanna Risenfors Lindmark som står vid altaret och pratar om advent och dess innebörd. När gudstjänsten är slut fylls fikaborden snabbt till sista plats.

ANNONS

– Det är speciellt på första advent eftersom det är så många besökare. Det är mysigt på något sätt och en fin tradition. Men vår familj går i kyrkan regelbundet och jag är själv aktiv i Bifrostkyrkan, säger Daniel Landälv.

Eleonor Hjelm håller med. Hon kommit till kyrkan med barnen som ville lyssna på en kompis som sjöng i kören.

”Ljus i en mörk årstid”

– Det är en julkänsla att gå i kyrkan på första advent, det är en tradition. Och så tycker jag om att sjunga julpsalmerna.

Nicole besöker kyrkan regelbundet med barnen Elly och Henry

– Men första advent är speciellt. Det är ett ljus i en mörk årstid. Det är vackert. En fin tradition om jag uppskattar väldigt mycket.

Vid ett annat bord sitter Manda med dottern Alma och hennes kompis Sigrid. Det var Alma som lockade med mamma Manda till kyrkan.

Stark kyrklig tradition

– Alma hade varit på ett julspel tidigare och tyckte att det var så fint och då ville hon gå igen, eller hur Alma, säger Manda och får en nickning till svar.

– Så det är Almas förtjänst att vi är här för jag har inte fått med mig hemifrån att gå kyrkan på första advent. Men det är fint. Det är härligt att sjunga julpsalmer.

Johanna Risenfors Lindmark är av samma åsikt.

– För många är det den starkaste kyrkliga traditionen.

LÄS MER:Stämningsfull jul i Kvarnbyn lockade många besökare

LÄS MER:Kyrkans erbjudande: Beställ hem en kör till andra advent

LÄS MER:Nu har julen kommit till Mölndal

ANNONS