I år är många valborgsfiranden inställda. Arkivbild.
I år är många valborgsfiranden inställda. Arkivbild. Bild: aronssonl

Smittskyddsläkaren: Fira en smittsäker valborg

Högtiderna fortsätter att vara ett orosmoln för smittskyddet i Västra Götalandsregionen. Inför valborg och vårens studentfiranden vädjar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om att undvika fester och folksamlingar.

ANNONS
|

Smittan minskar i Västra Götalandsregionen – men från en hög nivå. Därför uppmanar smittskyddsläkare Thomas Wahlberg om fortsatt följsamhet till råd och rekommendationer. Detta gäller inte minst under valborg och vårens studentfiranden.

LÄS MER:Arrangörerna ger upp – Åbys countryfestival ställs in igen

– Det viktigaste av allt är att hålla avstånd och undvika trängsel, och det gäller både inom- och utomhus. När människor samlas ökar risken för smittspridning. Undvik fester och folksamlingar. Föräldrar, prata med era barn, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Corona på Skånhällaskolan – förskoleklass skickas hem

Risk att det vänder upp igen

Under vecka 16 konstaterades 5 467 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är 21 procent färre än vecka 15. På tisdagen fanns det totalt 343 patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland, varav 67 inom intensivvården.

ANNONS

– Vi måste alla tillsammans, ung som gammal, göra vad vi kan för att minska spridningen av covid-19. Det handlar till exempel om att minska våra kontakter med andra och att använda munskydd i kollektivtrafiken samt i trånga inomhusmiljöer. Annars vänder det snart uppåt igen, säger Thomas Wahlberg.

ANNONS