Från och med 30 november kommer resenärer inte längre att få återbäring när man köpt fyra enkelbiljetter inom en vecka.

Västtrafik tar bort återbäringen – lanserar ny Flexbiljett

Från och med 30 november tar Västtrafik bort återbäringen man som resenär tidigare fått när man köpt fyra enkelbiljetter inom en vecka. I stället lanseras en ny biljett, som ska gynna dem som inte åker kollektivt så ofta.

ANNONS
|

Återbäringen i Västtrafiks To Go-app har fungerat som en slags rabatt på enkelbiljetter när man köper fyra enkelbiljetter inom en vecka. Återbäringen har varit på 20 % och inneburit att exempelvis en femte zon A-biljett bara kostat sex kronor.

Men nu slopar Västtrafik återbäringen, och inför i stället en ny biljett: Flexbiljetten.

LÄS MER:Med appen Tripier hyr du ut din biljett – mot Västtrafiks regler

Flexbiljetten riktar sig till den som reser regelbundet, men inte så ofta att en periodbiljett är nödvändig. Västtrafik har under arbetet med flexbiljetten gjort undersökningar som visar att resenärer föredrar förköpta biljetter snarare än att få återbäring i efterhand.

Enligt Västtrafik blir det billigare att välja den flexibla biljetten istället för enkelbiljett eller månadsbiljett om man reser kollektivt 9-10 dagar i månaden (två resor) i en zon eller 7-10 dagar i månaden i två eller tre zoner.

ANNONS

35-40 miljoner utbetald återbäring

Att återbäringen tas bort och ersätts av flexbiljetten har fått olika reaktioner. Vissa tycker att det är bra med en ny flexbiljett som har anpassas efter resebehovet. Andra tycker att det är onödigt att den tas bort, eftersom många fortfarande kommer använda sig av enkelbiljetter och då går bet på återbäringen.

Maria Björner Brauer är enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik och säger att de inte vet exakt antal resenärer som använt återbäringen, men att intäkterna ger en fingervisning.

– Vi vet att vi betalade ut mellan 35-40 miljoner i återbäring under 2019, som är det året vi kan jämföra med eftersom 2020 var så speciellt. Samma år (2019) hade vi biljettintäkter för 3,5 miljarder. Så det är en förhållandevis liten del som är återbäring, säger hon.

LÄS MER:Grannarna vill rädda busslinje 767 – startar namninsamling

Varför har man inte kvar återbäringen, eftersom många fortsatt kommer att använda sig av enkelbiljett?

– Vi tror att det här erbjudandet är bättre och att det kommer gagna fler. Vi vet att kunder hellre vill få rabatt direkt vid ett köp, än en återbäring i efterhand. Det har vi gjort ganska mycket undersökningar kring och haft dialog och interaktioner med våra kunder inför den här förändringen. Vi tror också att fler kommer ha nytta av flexbiljetten.

På vilket sätt?

– Vi ser att det finns beteendeförändringar i samhället, och att det sannolikt är fler som kommer att jobba hemma delvis även framöver. Och att man då kanske inte har behov av periodbiljetter, utan snarare en biljett som passar mer vid resor några dagar i veckan.

Återbäringen kommer inte tillbaka

Om Västtrafiks prognos över hur många som framöver kommer nyttja flexbiljetten inte motsvarar förändringarna, är det dock osannolikt att återbäringen återinförs, enligt Maria Björner Brauer.

– Nej, inte som jag ser det i nuläget, men vi försöker alltid följa upp de förändringar vi gör. Hur biljettköp och resande förändras, och anpassar oss efter beteende och behov. Det kommer vi göra med den här biljetten också, som med alla andra. Men jag ser inte att vi skulle återinför återbäringen i samma form.

• Passar dig som reser 2-3 dagar i veckan med oss.

• Gäller på buss, båt, spårvagn och tåg.

• Tio 24-timmarsbiljetter.

• Aktivera en biljett åt gången när du vill inom 30 dagar.

• Finns endast i Västtrafik To Go.

Priser

Vuxen

En zon 620

Två zoner 930

Tre zoner 1425

Ungdom

En zon 465 kr

Två zoner 700 kr

Tre zoner 1070 kr

Västtrafiks nuvarande priser

Gäller enkelbiljett och månadsbiljett.

Vuxen, enkelbiljett: 34 kronor (1 zon), 68 kronor (2 zoner), 102 kronor (3 zoner)

Vuxen, 30 dagar: 795 kronor (1 zon), 1 195 kronor (2 zoner), 1 825 kronor (3 zoner)

Ungdom, enkelbiljett: 26 kronor (1 zon), 51 kronor (2 zoner), 77 kronor (3 zoner)

Ungdom, 30 dagar: 595 kronor (1 zon), 895 kronor (2 zoner), 1 370 kronor (3 zoner)

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS