Trots en ny vikarieenhet råder det stor vikariebrist inom vården i Mölndal i sommar.
Trots en ny vikarieenhet råder det stor vikariebrist inom vården i Mölndal i sommar. Bild: Andreas Olsson

Vikariebrist inom vården i Mölndal: ”Radikal skillnad från förra året”

Sommarledighet för anställda närmar sig med stormsteg men inom vård- och omsorg i Mölndals kommun saknas ännu många vikarier. I år är det tuffare än någonsin.

ANNONS
|

Trots att Mölndals kommun har skapat en central vikarieenhet inom vård- och omsorg är det stor personalbrist. Förra året var rekryteringen av sommarvikarier klar redan i april men i år finns fortfarande platser kvar att fylla.

– Det är en radikal skillnad jämfört med förra året. Det är först i år det har blivit så skarpt läge. Det vi har tänkt i 10 år, är nu här. Alla sitter med pannan i veck och försöker lösa sommaren, säger Eva Klang Vänerklint, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Svårigheter med bemanning finns inom alla områden men med en yrkeskategori har det gått lättare.

ANNONS

– Sjuksköterskor är lite bättre, där är det inte samma utmaning. Det har faktiskt gått jättebra.

Konkurrerar med serviceverksamheten

Det är svårt att avgöra varför det är extra svårt att rekrytera i år men en förklaring är att serviceverksamheter, som exempelvis restauranger, öppnat igen efter coronapandemin och liksom vården behöver sommarvikarier.

– Om man tittar stort behövs det ju vikarier överallt. Vi konkurrerar om samma individer. Det är inte tillräckligt många i befolkningen för att det ska räcka till.

Vill ändra synen på vården

För att lösa problemet säger Eva Klang Vänerklint att de kommer jobba ännu mer med marknadsföra sina tjänster och arbeta med att förändra synen på hur det är att jobba inom vården.

– Vi funderar på hur vi ska hitta lösningar, exempelvis komma ut med fler annonser och fundera över vilka grupper vi kan nå. Vi får göra ännu mer och jobba året runt med denna frågan. Det finns mycket negativt skrivet om exempelvis äldreomsorg, så det är vår första utmaning som vi jobbar med nu.

LÄS MER:Rondellerna får nytt utseende inför Mölndals 100-årsfirande

LÄS MER:Rädda Barnen: Det är dags att fokusera på barns psykiska hälsa

LÄS MER:Ännu en industribyggnad i Forsåker kan rivas – vattenkraftverket går inte att bevara

ANNONS