Steffen Fricke kan göra comeback som friidrottstränare.
Steffen Fricke kan göra comeback som friidrottstränare.

Efter proppen: Nu drömmer tränaren om att återvända till Mölndals AIK

Drömmen om att komma tillbaka som friidrottstränare i Mölndals AIK lever fortfarande hos Steffen Fricke – två och ett halvt år efter den livshotande proppen i hjärnan.
– Jag vill jobba med det jag kunde, säger elittränaren.

ANNONS

När Mölndals-Posten träffade Steffen Fricke förra sommaren var planen att börja träna en av Mölndals AIKs sprinters i häcklöpning. Steffen Fricke berättar att de träffades några gånger, men att det tog stopp när covid-siffrorna gick upp.

Vill återvända

Drömmen om att jobba i klubben har dock inte försvunnit. Huvudtränare vill han låta någon annan vara, men att träna friidrottarna då och då vore roligt.

LÄS MER:Nya sprintfestivalen kan ta Hanna Palmqvist till EM

– Det skulle kanske kunna gå, jag vet inte. Det vore kul om jag på något sätt kunde göra någonting i klubben. Jag vill jobba med det jag kunde, säger han och funderar på om han skulle kunna få en gå-ram, så han kan ta sig fram stående i stället för att sitta i rullstolen.

ANNONS

På så sätt skulle han kunna se atleternas rörelser bättre, för att kunna hjälpa dem.

– Tänk vad bra om jag åtminstone kunde gå lite, säger han och daskar till sitt förlamade högerben.

35 år som tränare

Steffen Fricke var 25 år när han hoppade in som tränare för första gången. Nu är han 60 och har under årens lopp hunnit träna atleter i sprint och häck i både Göteborgs KIK, Ullevi och friidrottsgymnasiet i Karlstad innan han kom till Mölndals AIK.

Bland dem han tränat fanns bland annat Hanna Palmqvist och Fatima Koné, och han har haft minst 50 aktiva adepter i Finnkampen. Dessutom var han tränare åt sprintern Peter Karlsson när denne slog svenskt rekord på 100 meter – ett rekord som stått sig i 25 år.

LÄS MER:Jonas Ljungberg: ”Min uppgift att förvalta arvet efter Mikael”

Med proppen i hjärnan fick allt ett abrupt slut.

– Det var nära att jag strukit med. Jag hade precis kommit hem från inomhus-SM och satt på tv:n när det hände. Jag var bara borta. Som tur var var min fru där och kunde ringa så det kom någon. Jag är glad att det inte hände när jag körde bil, säger han.

Kunde ingenting

Han har fortfarande svårt att prata och orden är svåra att minnas ibland. Dessutom är hans högra sida förlamad. Men annars mår han rätt bra. Särskilt jämfört med hur det var alldeles i början.

– Jag kunde ingenting. Jag kunde inte säga ett ord. Jag tänkte att ”ska det vara så här är det bättre om jag dött”. Men sedan kom talet tillbaka. Det tog sin tid, det håller fortfarande på, säger Steffen Fricke.

När Steffen Fricke tänker på sin dotter Vilda skiner hela han upp. Utan henne vet han inte hur det hade gått, säger han.
När Steffen Fricke tänker på sin dotter Vilda skiner hela han upp. Utan henne vet han inte hur det hade gått, säger han. Bild: Anna Mattisson

Nu ringer han Mölndals AIK ibland för att höra hur det går för föreningen.

– Men jag har inte varit där på länge. Nu börjar pandemin bli bättre, jag tror det är dags att gå dit och titta till dem, säger han.

Trots längtan efter att återvända till klubben är han osäker på hur det blir.

– Jag har varit borta i mer än två år, jag vet inte om de vill ha mig nu. I början trodde de att jag skulle komma tillbaka, det tror de nog inte längre, funderar han.

Öppna armar

Men det tror de. Marika Greberg, ordförande i MAIK, ser det som självklart att han kommer tillbaka.

– Vi har hela tiden velat att han kommer tillbaka så mycket som det går. Vi vill jättegärna ha med honom på arenan. Han är ju fortfarande anställd hos oss, bara sjukskriven, säger hon.

LÄS MER:Roddare fixar ny plattform – vill få fans och idoler att mötas

Planen är nu att sätta sig ner med Steffen Fricke och gemensamt prata om när och hur mycket han kan komma tillbaka. Under pandemin har det mesta legat nere i klubben, men nu öppnar det upp igen. Förhoppningen är att Steffen Fricke ska kunna vara på plats redan i sommar, friidrottens högsäsong, menar Marika Greberg. Om han själv vill det.

– Självklart ska han vara på plats så han mår så bra som möjligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS