Senast en hemmahäst vann storloppet på Åby var 2014 när Veijo Heiskanen var först över mållinjen med Solvato. Då var Åbytravet fyllt av publik, när Paralympiatravet körs 8 maj kommer troligtvis inte någon åskådare in.
Senast en hemmahäst vann storloppet på Åby var 2014 när Veijo Heiskanen var först över mållinjen med Solvato. Då var Åbytravet fyllt av publik, när Paralympiatravet körs 8 maj kommer troligtvis inte någon åskådare in. Bild: Petter Ullberg

Ingen publik när Paralympiatravet avgörs på Åby

Det fanns en chans att Paralympiatravet, årets travfest på Åby, skulle kunna ta emot lite publik. Men den förhoppningen har grusats.

ANNONS
|

8 maj körs Paralympiatravet (tidigare Olympiatravet) på Åbytravet. Det är den klart mest publikdragande travtävlingen i Mölndal som beroende på väder och hästar kan locka uppemot 15 000 åskådare. Förra året kördes tävlingen utan publik på grund av coronarestriktionerna och det mesta talar nu för att det blir så även i år.

– Vi hade ett möte inom Svensk Travsport i går (under onsdagen) och situationen ser dessvärre sämre ut än vad den gjorde för en månad sedan. Så det är nog en 90-procentig risk att vi inte kommer ha någon publik, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.

Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen.
Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen. Bild: Christopher Kullenberg Rothvall

Under ett möte för en månad sedan diskuterades möjligheten, att likt ishockeyn och fotbollen, ha öppet travets restaurang under Paralympiatravet. Men det kommer inte vara aktuellt när smittotalen nu istället ökar i Västra Götaland, trots att regelverket ändå gör det möjligt att ta emot just restauranggäster till idrottsevenemang.

ANNONS

– Vi hade förstås kunnat vara mer rebelliska och öppnat för restauranggäster men vi har valt en försiktigare väg, säger Jon Walter Pedersen och tillägger att inga travtävlingar i Sverige har behövt ställas in under pandemiåret.

LÄS MER:Världsstjärnan Ecurie D. klar för Åbys storlopp

I dagsläget är en mindre restaurang öppen, bland annat för gäster på Åby hotell, men utsikten mot travbanan är utbytt mot draperier.

Nuvarande restriktioner, som alltjämt endast tillåter samlingar på åtta personer, gäller till 3 maj. För att Åbytravet ska kunna ta emot publik vid ett eventuellt förändrat läge krävs längre planering för Paralympiatravet fem dagar senare.

– Om vi får andra restriktioner så kan vi möjligtvis ta emot något hundratal gäster i den lilla restaurangen. Samtidigt har vi inte personal som räcker för en kraftig utökning. När coronan slog till hade vi 20 personer anställda på våra restauranger, nu har vi tre.

LÄS MER:Fransk topphäst klar för storloppet på Åby

Jon Walter Pedersen tycker det är extra tråkigt att Paralympiatravet med stor sannolikhet blir utan publik i år när så meriterade hästar som danskfödde Ecurie D, ofta körd av Björn Goop, och franska topptravaren Délia du Pommerreux ställer upp bakom startbilen.

Nästa mötesdatum, när ett tydligare besked ska kunna ges kring publikens vara eller inte vara, hålls 27 april.

ANNONS