Tidigare Jitextalangen Ema Paljevic från Kållered skrev den 6 april på för allsvenska AIK.
Tidigare Jitextalangen Ema Paljevic från Kållered skrev den 6 april på för allsvenska AIK. Bild: ADAM WRAFTER

Lämnade Jitex – nu ska Ema Paljevic spela allsvensk fotboll för AIK

Ema Paljevic var stor målskytt när Jitex tog sig upp i elitettan. Nu är 20-åringen klar för allsvenskan och toppklubben AIK.

ANNONS
|

– Jag tycker att det ska bli otroligt kul att få utvecklas och spela för en så bra klubb som AIK. Jag ser fram emot seriestarten och då visa var jag hör hemma, säger Ema Paljevic på AIK fotbolls hemsida.

AIK är en av de riktigt tunga föreningarna inom svensk fotboll men då har det främst handlat om herrlaget. I fjol tog klubbens damlag sig upp i allsvenskan efter en överlägsen säsong i elitettan som endast innehåll två förluster och 24 segrar.

LÄS MER:Jitex hyllar stjärnorna – med nya jubileumströjor: ”Vi kommer sticka ut lite”

– Ema är en offensiv spelare med ett fantastiskt tillslag och en fin förmåga att läsa spelet. I och med att truppen är skadedrabbad sedan förra året så har vi försökt att hitta en spelare som kan täcka de luckorna som uppstått kring de mer offensiva positionerna. Jag tror att Ema kommer passa väldigt bra in i vårt sätt att spela och bidra med lite av det djupledsspel som vi saknar just nu, säger AIK fotbolls manager Anne Mäkinen på hemsidan.

ANNONS

Började i Kållered SK

Född, uppvuxen och med hela släkten i Kållered inledde Ema Paljevic sin fotbollskarriär i Kållered SK. Som 14-åring spelade hon med både KSK:s F15-lag och P16, hon har också provtränat och spelat med den franska storklubben Paris Saint Germains ungdomslag liksom för det svenska futsallandslaget. Under ungdomsåren spelade hon även för Lärje/Angered BK och därefter hamnade hon i Jitex Mölndal BK.

LÄS MER:Jitex nya ordförande: ”Jag är extremt politiskt inkorrekt”

För Mölndalsklubben blev det debut i division 1 mellersta Götaland 2017, endast 16 år gammal. Samma sommar flyttade tränaren Stefan Olofsson upp henne från juniorlaget till A-laget och hemma mot Vadstena Gif premiärmålade hon på Åbyvallen den 3 september 2017.

En av de bästa målskyttarna

Hon ingick i Jitex lag som förlorade kvalet till elitettan två år i rad och 2019 var hon med i det lilatröjade lag som tog sig upp till elitettan. Ema Paljevic var under den säsongen Jitex näst bästa målskytt trots att hon bara spelade elva av 22 seriematcher.

I fjol inledde hon året med att provspela för dåvarande svenska mästarna FC Rosengård men när seriespelet väl startade på senvåren hade hon istället hamnat hos en annan elitettanförening, Bollstanäs SK. Nu tar hon alltså klivet upp till allsvenskan för spel med AIK från Solna. Där kan hon komma att bilda anfallspar med en tidigare lagkompis från Jitex – Nora Rönnfors.

LÄS MER:Ropen fick Andreas att vända: ”Kan inte göra detta mot dem”

ANNONS