Fridolina Rolfö, här i duell med Kanadas Quinn, fick inget OS-guld.
Fridolina Rolfö, här i duell med Kanadas Quinn, fick inget OS-guld. Bild: CARL SANDIN

Rolfös dröm om guld gick i kras – Kanada vann OS-finalen på straffar

Det var upplagt för guldfest när den tidigare Jitex-stjärnan Fridolina Rolfö och svenska fotbollslandslaget gick in i OS-finalen mot Kanada. Men ännu en gång slutade en stor mästerskapsfinal i tårar för de blågula.

ANNONS
|

Efter en gastkramande straffläggning stod Kanada som segrare med totalt 4–3. Vid det laget var Fridolina Rolfö utbytt och därmed fick hon inte chansen att påverka upplösningen av matchen.

LÄS MER:Optimism på sportbaren inför Sveriges OS-final: ”De tar hem det här”

Straffavgörande böljade fram och tillbaka – först var Kanada i ledning, därefter Sverige och när Caroline Seger klev fram för att slå den femte blågula straffen hade hon chansen att avgöra.

Segers straff gick över

Men skottet gick högt över, och när sedan även Jonna Andersson missat sin straff kunde Kanada sätta segermålet.

– Jag lider med det här laget och jag lider framför allt med Caroline Seger, sa Kanal 5:s expertkommentator Jens Fjellström i direktsändningen.

ANNONS

Efter en försiktig inledning var det Sverige som tog ledningen i den 35:e minuten. Kosovare Asllani spelade fram från högerkanten till Stina Blackstenius som skarvade in ledningsmålet.

LÄS MER:Jag tänker inte missa när Jitex gamla stjärna Fridolina Rolfö säkrar OS-guldet i fotboll

Men Blackstenius fullträff blev inget segermål. Drygt 20 minuter in i andra halvlek kom Amanda Ilestedt fel i en närkamp i eget straffområde. Domaren valde först att fria men efter VAR-granskning kunde Kanadas Jessie Fleming placera in 1–1 från straffpunkten.

Sverige närmast segermål

Sett över hela matchen, inklusive en mållös förlängning, var det Sverige som var klart närmast ett segermål. Men rätta skärpan saknades i de avgörande lägena.

– När vi förlorade förra OS-finalen kunde vi ganska snabbt komma över det. I dag är det ett annat läge, vi var favoriter och jag tror inte det kommer vara så lätt att komma över det här silvret. Det är därför det är så jobbigt där ute nu, sa tidigare landslagsspelaren Lisa Dahlqvist i Kanal 5:s studio, samtidigt som bilder vevades på gråtande svenska spelare på planen.

LÄS MER:Fridolina Rolfö om glädjen över nya stjärnklubben ”Otroligt stort”

Fridolina Rolfö, som spelade i Jitex mellan 2011 och 2013 lyckades inte komma till några tydliga, öppna lägen under matchen. Men hon såg het ut och stod för en stark arbetsinsats.

– Åh, vad jag önskar att Fridolina Rolfö kan få komma till ett skottläge, sa Kanal 5-experten Jens Fjellström i andra halvleken.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS