Countryfestivalens grundare: Mölndal är en kulturstad!

Svar till artikeln Konsertarrangören ger Mölndal underkänt som kulturstad: ”Ett hån”.

ANNONS
|

Mölndal är lokaliserat i en av de mest evenemangstäta regionerna i hela Skandinavien. Ullevi gästas varje sommar av några av de största akterna i världen. Trägårn, Pustervik, Slottsskogsvallen, Andralång, Eriksberg, ja listan kan göras lång över ställen som lockar stora band som i sin tur lockar stora mängder besökare. Ska Mölndal verkligen utmana Göteborg? En stad som är flera gånger större än vår grymma kommun?

Mitt enkla svar är: Nej, vi ska dra nytta av att vi ligger granne med en stad som Göteborg. Vi ska vara ett komplement och värna om det faktum att vi har arrangörer som vågar ge utrymme åt akter inom många kulturområden som inte fyller de stora arenorna men som ändå har en självklar plats i kulturutbudet.

ANNONS

Att stämpla de artister som kommer till Mölndal som B-artister bara för att de inte fyller de stora arenorna är inte bara felaktigt utan rent förolämpande mot en hel yrkeskår som i många fall tillhör den absoluta toppen inom respektive genre.

Det är också att nedvärdera publiken i Mölndal som gång på gång visar hur kunnig man är inom olika genrer.

West Coast Country Festival säljer slut inom en så snäv genre som country och lockar 1 500 besökare från hela Skandinavien och countryartister från hela världen. Konstkollektivet drar fulla hus på sina evenemang inom alla möjliga sorters kulturområden. Stallet Comedy har på kort tid vuxit till en av regionens största stand up-klubbar och som i höst har lockat närmare 1 000 besökare fördelat på tre kvällar. Roy arrangerar konserter två gånger i veckan med mycket gott resultat, John Scott har återkommande kvällar med musik som fyller deras lokaler, Foggy Days arrangerar otroligt innovativa och intima konserter, Restaurang Tegel arrangerar, Möllan har evenemang och bio (för film är väl fortfarande kultur?), Åbytravet erbjuder musik och kultur flera gånger om året och på Åby arena finns det långtgående planer på ännu fler och större evenemang under 2024. Vi får inte heller glömma det fantastiska och viktiga jobb som kulturskolan gör eller de konserter som arrangeras av Fässbergs församling!

Att vi i Mölndal inte har lokaler som är tillräckligt stora är också det helt felaktigt. På den arenan jag verkar, Åby arena, har vi konsertlokaler som har kapacitet från 200 till ett par tusen. Räknar vi dessutom in utedelen av travbanan kan vi dra upp mot 30 000 till 40 000 människor. Så argumentet att det inte finns lokaler stämmer inte och visar bara på okunskap. Det finns otroligt många lokaler och listan blir för lång för att listas upp här. Enligt mig handlar det om att se möjligheter och inte hinder!

Jag vill poängtera att ja, kommunen skulle kunna supporta alla privata arrangörer i staden som gör ett fantastiskt jobb på ett bättre sätt, det är jag först att skriva under på. Men i en lågkonjunktur och i ett världsläge där många familjer i Mölndal går på knäna rent ekonomiskt är det inte första prioritet att bygga nya konsertlokaler, utan stärka upp i skola, vård och omsorg samt stödåtgärder till familjer i nöd.

Låt oss privata aktörer jobba på och fortsätta göra vårt långsiktiga och goda jobb, ta bort hindren som står i vägen (för det finns en del) och alla kommunpolitiker, kom på våra evenemang! Att ett event läggs ner är inte ett underbetyg på stadens invånare eller staden i sig, det är ett underbetyg på eventet och arrangören.

Till sist, Mölndal är en kulturstad. Senast 2021 blev Mölndal utsedd till årets kulturkommun av Vision. Om man bortser från Göteborg är det få kommuner i regionen som kan mäta sig med oss!

Sträck på er Mölndal, vi kan vara stolta över vår kulturstad!

Alexander Lönn Ardefelt, vd Dark Duck Group

Arrangör av:

Stallet Comedy

West Coast Country Festival

Heartland Country Club

Roy Comedy

LÄS MER:Konsertarrangören ger Mölndal underkänt som kulturstad: ”Ett hån”

LÄS MER:Vi är flera som ger järnet för kulturlivet i Mölndal

LÄS MER:Stallet comedy satsar vidare med standup på Åby arena

LÄS MER:Tips: Evenemang och konserter i Mölndal hösten 2023

ANNONS