”Det har skrivits flera artiklar om akuten i Mölndal, men inget har förändrats till det bättre. Snarare tvärtom”, skriver ”Utsliten vårdpersonal på akuten i Mölndal”.
”Det har skrivits flera artiklar om akuten i Mölndal, men inget har förändrats till det bättre. Snarare tvärtom”, skriver ”Utsliten vårdpersonal på akuten i Mölndal”. Bild: Clara Tjärnberg

Det är kris på ortopedakuten i Mölndal – något måste göras!

Nu är det väl dags att ortopedkliniken på Mölndals sjukhus kliver upp ur sandlådan. Detta kan inte längre accepteras, skriver ”utsliten vårdpersonal” i en insändare.

ANNONS
|

Nu är det väl dags att ortopedkliniken på Mölndals sjukhus kliver upp ur sandlådan! Under våren har läkare som utbildar sig till akutläkare sagt upp sig från Mölndals sjukhus då de inte fått något stöd eller handledning från ortopedkliniken. Nu är det i princip endast AT-läkare som sköter ortopedakuten på Mölndals sjukhus. Även dessa AT-läkare är mycket missnöjda då de får dålig eller ofta ingen handledning. Stora delar av deras arbetspass finns ingen erfaren ortoped att fråga.

Då det är så dålig kompetens hos läkarna som bemannar akuten blir det extrema väntetider. Under våren har det eskalerat och det är inte ovanligt med mer än 15 timmars väntetid till ortopedläkare. På morgonen kommer det ofta upp emot 20 patienter tillbaka till akuten som givit upp under natten och gått hem.

ANNONS

Till detta kommer en enorm platsbrist på ortopedavdelningarna. Det finns i princip inga lediga platser för akuta patienter. Nästan varje morgon ligger det kvar patienter med frakturer på akuten som borde lagts in under natten, men inga lediga platser fanns.

”Många i personalen har planer på att säga upp sig”

Ortopedkliniken är oförmögen att sköta sitt uppdrag gentemot medborgarna. Det finns ingen vilja att förkorta väntetider på akuten eller se till att adekvat kompetens finns.

Man bryr sig inte om att ersätta sjuk ortopedläkare på akuten utan patienterna får vänta längre i stället.

Det har skrivits flera artiklar om akuten i Mölndal, men inget har förändrats till det bättre. Snarare tvärtom. Det som händer nu är att många i personalen har planer på att säga upp sig på grund av dålig arbetsmiljö.

Ansvariga politiker måste ställa ortopedkliniken till svars. Detta kan inte längre accepteras.

Utsliten vårdpersonal på akuten i Mölndal

LÄS MER:Verksamhetschefens svar på kritiken: ”Vi gör allt vi kan”

LÄS MER:Helén Eliasson (S) om väntetiderna på Mölndalsakuten: Vi måste göra det bättre

LÄS MER:Sahlgrenskas akuter i botten av patientenkäten 2022 – så var nöjdheten i Mölndal

LÄS MER:Många sköterskor lämnar akuten – en femtedel har slutat bara i år

ANNONS