”I en tid då löneskillnaderna ökar, mäns våld mot kvinnor fortgår och gubbar frias från våldtäkt på barn på grund av okunskap om betydelsen av ordet snippa. Ja, då är det utan tvekan så att 8 mars bör firas av alla, kvinnor och män”, skriver Åsa Orréus (C) i en insändare.
”I en tid då löneskillnaderna ökar, mäns våld mot kvinnor fortgår och gubbar frias från våldtäkt på barn på grund av okunskap om betydelsen av ordet snippa. Ja, då är det utan tvekan så att 8 mars bör firas av alla, kvinnor och män”, skriver Åsa Orréus (C) i en insändare. Bild: AnnaCarin Isaksson

Det är tydligt att internationella kvinnodagen behövs

”Ett särskilt välkommen till alla män som har koll på vad en snippa är”, skriver centerpartisten Åsa Orréus.

ANNONS
|

Nu firar vi åter internationella kvinnodagen. I en tid då löneskillnaderna ökar, mäns våld mot kvinnor fortgår och gubbar frias från våldtäkt på barn på grund av okunskap om betydelsen av ordet snippa. Ja, då är det utan tvekan så att 8 mars bör firas av alla, kvinnor och män. Det finns flera saker vi måste göra.

Våld mot kvinnor

1: Stoppa mäns våld mot kvinnor. I snitt mördar 15 män varje år en kvinna som han haft en relation med och betydligt fler utsätts för fysiskt, psykiskt och ekonomiskt våld av sin partner. Över 90 procent av alla anmälda våldtäkter anmäls av kvinnor – men bara 5 av 100 anmälningar leder till en fällande dom. Detta är ett omfattande samhällsproblem, så omfattande att vårt rättsväsende tillåter män att ta på flickors snippor och gå fria utan straff.

ANNONS

2: Ekonomisk jämställdhet. I snitt är mäns livsinkomst flera miljoner högre än kvinnors. Arbeten inom kvinnodominerade branscher har ofta en pressad arbetsmiljö och lägre lön. Kvinnor tar ut mer föräldraledighet, mer vab och ansvarar för mest av det obetalda hushållsarbetet, vilket påverkar kvinnors livsinkomst och pensionsstorlek. Endast 26 procent av landets företagare är kvinnor, vilket placerar Sverige i bottenskiktet i EU, och endast 1 procent av allt riskkapital går till företag som ägs och drivs av kvinnor. Det krävs en modigare politik för att komma till bukt med den ekonomiska ojämställdheten.

Långt kvar till målet

3: Jämställd vård. Kunskapen om och vården för typiska kvinnosjukdomar, som till exempel endometrios och lipödem, är fortsatt eftersatt. Andelen kvinnor som drabbas av svåra förlossningsskador är för hög och möjligheten att få vård skiljer sig mycket åt i landet. Det är svårt att låta bli att fundera på om det hade sett likadant ut om det var män som födde barn – men det man inte vet, lider inte män utav. Det krävs helt enkelt bättre vård för kvinnor.

Det finns mer att göra, arbetet är påbörjat, men än är det långt kvar till målet. Vi välkomnar alla att delta i kampen för ett mer jämställt samhälle, men ett särskilt välkommen till alla män som har koll på vad en snippa är och som anser att gubbar inte ska ha sina fingrar i en om det inte sker under samtycke.

Åsa Orréus

Styrelseledamot Centerkvinnorna, Västra Götaland Västra

LÄS MER:Få kvinnor i Mölndals kommunala bolagsstyrelser: ”Kompetens är viktigast”

LÄS MER:Aferdita brinner för sitt jobb i hemtjänsten

LÄS MER:Vi som jobbar i vården förtjänar en rättvis lön och schysta arbetsvillkor

ANNONS