Forsåker, rivna byggnader.
Skribenten är inte emot Forsåker, men han tycker att invånarna ska få vara med och bestämma om gestaltningen. Bild: Anna Mattisson

Ersätt inte de gamla husen med modernistiska glasbunkrar

Problemet med Forsåker är inte nödvändigtvis rivningarna i sig, utan vilka byggnader som ersätter dem, skriver Kvarnbybon Kristofer Yffén.

ANNONS
|

Det här är ett svar på insändaren: Politikerna: Därför är det rätt att riva de gamla husen i Kvarnbyn

Problemet här är inte nödvändigtvis rivningarna i sig. Den stora avgörande faktorn till att folk ställer sig emot besluten av rivningarna är att de uppskattar helhetsintrycket som Kvarnbyn och Forsåker skänker dem.

Folk är mycket väl medvetna om vad för typ av byggnader som nuförtiden byggs och det är där som skon klämmer. Alla vet att om Rosendahlskasernen rivs så kommer den att ersättas med någon modernistisk glasbunker eller barrack.

LÄS MER:Anrika huset från 1850-talet ska rivas – men grannarna tar striden med kommunen

Ni säger att det hade kostat 45 miljoner att restaurera denna byggnad och 35 miljoner att bygga en ny skola. Informationen som här undanhålls är skolans gestaltning och uttryck som den kommer att bidraga med till områdets karaktär och känsla. Kommer skolan överhuvudtaget att besitta samma arkitektoniska kvaliteter som Rosendahl ur ett rent estetiskt perspektiv från utsidan?

ANNONS

Jag tror att de flesta hade sett positivt på rivningarna om man visste att det skulle slås upp en byggnad med klassisk traditionell arkitektur i detta område.

LÄS MER:Öppet brev till politikerna: Rädda Kvarnbyn från rivningar

Jag var dessutom på en av Forsåker-träffarna och fick informationen att varje enskild byggnad kommer att anknyta till den industriella karaktär som finns i området. Det låter väl bra, tänkte jag. Men det visade sig sedan att det i stort sett enbart var färgskalor det var frågan om. Detta betyder att om en av byggnaderna i Forsåker numera är mjölkvit, då slår man upp ett 13-våningars punkthus med stora glasrutor som är mjölkvitt och påstår sedan att denna byggnad anknyter till den historiska bebyggelsen i området.

Detta är ett sätt att lura befolkningen med och linda in området i floskler och sköna ord.

LÄS MER:Nya planen – det händer med husen i Forsåker

Jag är inte emot Forsåker – tvärtom, det kommer att bli häftigt. Mycket av det som föreslås är av hög kvalitet. Man har dock inte varit tydlig med vilka typer av byggnader som kommer att ersätta de rivningshotade, och om det nu ska landa på skattebetalarnas nota, varför inte sätta upp en omröstning med olika gestaltningsförslag som Mölndalsborna kan få rösta på?

Kristofer Yffén

ANNONS