Fåtöljen från Lindome är ett mästerverk – nu tillhör den Mölndals stadsmuseum

När den här fåtöljen dök upp på auktion under senvåren lyfte personalen på Mölndals stadsmuseum lite extra på ögonbrynen. Dra på trissor – vilken välgjord fåtölj! Och dessutom är den tillverkad i Lindome! Vi ska fördjupa oss i varför den väcker lite extra häpnad.

ANNONS
|

Att fåtöljen är tillverkad av en snickare i Lindome är det ingen tvekan om. Signaturen AIS, som är stämplad med ett brännjärn på den bakre sargens insida är typisk för Lindomesnickarna.

Frågan är vem det kan vara? Det finns nämligen fyra kända snickare i Lindome som använde signaturen AIS – Anders Johansson i Hassungared (1780-1847), Anders Jonsson i Ingemantorp (1770-1832), Anders Jönsson i Gastorp (1778-1858) och Andreas Johansson i Skår (1793-1871).

LÄS MER:Från Åby till Toltorp – här låg Mölndals första skolor

Eftersom modellen, som kallas baljfåtölj, blev modern omkring år 1800 borde det vara någon av de äldre snickarna som har tillverkat dem.

Ovissheten består

Snickaren Anders Jonsson från Ingemantorp är äldst av de tre. När fåtöljen tillverkades var han 30–40 år. Genom att jämföra fåtöljen med andra stolar som tillskrivits honom kan man ana några likheter, bland annat dekoren högst upp på benen, som ser ut som ett liggande räfflat hjul och de fina dekorsniderierna. Dock kunde snickarna hjälpa varandra med delar till stolarna så ovissheten kvarstår. Fåtöljen är i alla fall skapad av en skicklig snickare. Kanske var det han, Anders Jonsson, som snickrade fåtöljen på beställning av en mycket modemedveten kund, kanske var det någon av de andra två.

ANNONS

Visas upp för allmänheten

Den 25 augusti klockan 19 visar Mölndals stadsmuseum upp stolen vid ett arrangemang på Börjesgården, i samarbete med Lindome hembygdsgille.

Det är fri entré men den som vill besöka föreläsningen ska föranmäla sig.

LÄS MER:Hittades död i en stuga full av katter i Flabäck

Baljfåtöljen tillhör den sengustavianska stilen, som inspirerades av antiken. Stolsryggen har en rundad form, bakbenen och i vissa fall också frambenen är utsvängda. Formen hämtades från antika förebilder där de utsvängda benen ansågs hindra stolen från att sjunka ner i mjuk sand i fält. Den här har svängda bakben och svarvade framben med kannelyrer, alltså de längsgående räfflor som går att se på antika kolonner.

En extra finess är att kannelyrerna delvis är fyllda med en liten stav – en detalj som kan ses på stolar av högsta kvalitet tillverkade i Stockholm vid den här tiden.

Levererades som trästomme

Men såg fåtöljen ut så här när den levererades till kunden? Nej, det har hänt en del. Sannolikt köpte kunden fåtöljen som en naken trästomme. Därefter målades den med en rödbrun linoljefärg, som skulle efterlikna mahogny, och lämnades till en tapetserare som stoppade och klädde den. Idag kan man se spår av den ursprungliga färgen under lagren av grå färg och en senare förgyllning.

LÄS MER:Theodor från Lindome gick i målarskola för Carl Larsson

Och benen då – fåtöljen dras ju på små hjul, trissor? Trissor användes under 1700-talets slut, men då bara på nätta bord, inte på sittmöbler. De här små porslinshjulen fick stolen sannolikt under 1800-talets andra hälft eller tidigt 1900-tal, troligtvis samtidigt som den förgylldes. Trissorna kom på modet omkring 1870-1880 och placerades då under både soffor och fåtöljer, samtidigt som sittmöbler och övrig inredning kläddes in i sammet, broderier och tofsar i mängd.

Just de här trissorna är tillverkade av företaget Loach & Clarke i Birmingham, som bedrev produktion av mässingsföremål omkring 1835–1914. I samband med att trissorna monterades kapades stolens alla fyra ben, vilket har gjort den något lägre och förändrat proportionerna.

LÄS MER:Mjölkning, pingis och skytte när unga jordbrukare bildade klubb

Dra på trissor

Trots förändringarna och trots att vi kanske aldrig kommer att få veta vem av de tre Lindomesnickarna (eller fanns det kanske ännu fler?) med signaturen AIS som har tillverkat fåtöljen, är den med sin ovanliga form ett bra tillskott i museets Lindomesamling. Just den här modellen saknades.

Och det är häftigt att vi även drygt 200 år senare kan upptäcka möbler från trakten som får en att häpna. Dra på trissor så snygg!

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorna från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS