Ingen bild finns bevarad på Elisabeth och Elsa, men här är deras stuga.
Ingen bild finns bevarad på Elisabeth och Elsa, men här är deras stuga. Bild: Kållereds hembygdsförening

Hittades död i en stuga full av katter i Flabäck

Vad som fick de hetlevrade kvinnorna Elisabeth Ohlsson och Elsa Braun att lämna Göteborg och flytta ihop i en liten stuga i Gastorp för nästan 100 år sedan lär vi aldrig få veta. Att det slutade i ren misär är desto tydligare.

ANNONS
|

Elisabeth Ohlsson flyttade 1925 till en liten stuga i Gastorp nr 3 ”Mörkulla”. Namnet är svårskrivet av prästen, men jag tror det är rätt tolkat.

Elisabeth var sömmerska och kom från Domkyrkoförsamlingen i Göteborg, där hon också var född 1882. Hennes mamma var piga och någon pappa är ej uppgiven i födelseboken. Hon var liten till växten, knappt 150 cm, och hade en puckel på ryggen.

Några år senare, 1931, kom fotografbiträdet Elsa Braun till Gastorp nr 3. Hon kom från Kristine församling i Göteborg, där hon var född 1873. Hennes pappa var sjöman.

LÄS MER:Matildas envishet gav Kållered ett församlingshem

Många frågor

Det verkar som att Elisabeth lämnar väninnan omkring andra världskriget, men hon återkommer efter att några år bott i Haga församling, Göteborg. Kanske kom de inte överens i stugan. Kanske behövde de skaffa pengar.

ANNONS

Här föds många frågor. Vad kan de ha levt av? Kanske hade Elsa Braun kvar sitt arbete som fotografbiträde och reste till Göteborg? Kanske Elisabeth Ohlsson fick syuppdrag i Lindome? Om någon kan berätta mer får denne gärna höra av sig.

Röt åt folk

Torpet låg utefter Fagaredsvägen nära Flabäck och var i dåligt skick i många år. Damerna som bodde där lär ha varit hetlevrade, speciellt Elisabeth svor och röt åt folk som kom för nära stugan. Goda grannar lämnade ibland mat och den togs då emot genom fönstret. Få fick komma in i stugan. Överhuvudtaget umgicks de inte med många i grannskapet.

LÄS MER:God grannsämja och udda vinklar – så var livet i Störtfjällets sluttning

Det gick rykten om att de var av kunglig börd och att deras mödrar arbetat vid hovet. Men inget går att vederlägga. Det är säkert bara rykten.

År 1953 blev Elsa sämre och fick flytta till Lindome Ålderdomshem. Hon dog strax därefter.

Katterna tog över

Elisabeth bodde ensam de sista åren med sina katter som blev fler och fler. De tog snart över hela stugan. De sista åren fram till Elisabeths död 1960 levde hon i ren misär. Men hon tackade nej till all hjälp.

Hon gick inte ut och maten levererades av en springpojke från Lindgrens lanthandel i Kållered, som satte lådan utanför dörren.

LÄS MER:Milstenen i Annestorp gav hopp åt törstiga postiljoner

En gång var lådan inte intagen och springpojken larmade polis som bröt sig in i stugan. Där låg Elisabeth död bland ett otal katter som skrek efter mat.

Troligen hade hon dött av hjärtslag. Både GT och tv gjorde inslag om händelsen men tv vågade inte sända ut inslaget – det var för hemskt!

Begravdes utan namn

Både Elisabeth och Elsa begravdes på den sydvästra delen av Lindome Kyrkogård, men utan namn. Det finns vad vi vet inga foto på väninnorna men det finns ett foto på stugan. Det har vi fått av Berit Karlsson, Fjärås, som har sina rötter i Fagared.

Stugan fick brännas ner efter att man skjutit alla katter.

På tomten ligger i dag flera villor.

LÄS MER:Utan linolja hade kanske varken jag eller pappa funnits

ANNONS