Glädjebeskedet: Nu blir det kultur i Kvarnbyn igen

Efter den långa pandemipausen planerar Irène Sjöberg Lundin för musik och konst i Katakomberna igen. I höst blir det allt från jazz till klassiskt i konsertlokalen under jord.

ANNONS
|

Konstnären och kulturarrangören minns det tydligt. Kvällen den 7 mars 2020 spelade bandet West of Eden folkmusik i Kvarnbyns katakomber. Lokalen var fullsatt och stämningen på topp, men redan då fanns en viss oro.

– Man kände att det kanske är sista konserten. Några dagar senare bröt pandemin ut ordentligt och jag fick ställa in allting i mars. Då trodde jag att det skulle vara bättre redan i april eller till sommaren, men så blev det ju inte.

LÄS MER:Mölndals kulturutövare får extra stöd – men det blir lägre än väntat

Åkte till Gotland

Irène Sjöberg Lundin åkte till sitt sommarhus på Fårö och har blivit kvar där. Pandemin har tvingat henne att gång på gång ställa in och skjuta upp sina evenemang, men nu vågar hon planera igen. I höst har hon bokat in flera konserter i Katakomberna – den första blir 30 oktober.

ANNONS

LÄS MER:De vill få liv i Kvarnbyn: ”Kul att det händer något”

– Det är fortfarande så att man lever i någon slags osäkerhet, blir det en fjärde våg och så vidare. Men jag tänkte att planera kan man alltid göra. Så nu har jag bokat in artister och sätter publikantalet till max 30 personer. Jag tänker vara väldigt noggrann. Men det känns väldigt kul att få starta upp i höst, och jag vet att publiken har längtat, säger hon.

Musik och konst

Arrangemangen i Katakomberna har varit en tradition i många år. Publiken bjuds in till en konsert och en konstutställning i lokalen under Stora Götafors. Många professionella musiker och konstnärer har varit där – bland annat poeten och Svenska Akademi-ledamoten Jila Mossaed.

LÄS MER:Kulturskolans chef går i pension: ”Jag är färdig nu”

30 oktober är det den Mölndalsfödde pianisten John Holmström som spelar, tillsammans med basisten Yasuhito Mori och trummisen Henrik Vartel.

– John Holmström är en sån fin, lyhörd pianist med ett spännande tonspråk i sin jazzmusik. Det är vackert, intensivt och ger tid för reflektion och tankar, säger Irène Sjöberg Lundin.

LÄS MER:Nypremiär för historiska vandringar i Mölndal

Egna tavlor

Konsten som ställs ut är hennes egen.

– Jag har gjort en utställning som jag kallar för ”Efter pandemin – vad?”.

Irène Sjöberg Lundin ser fram emot att få arrangera konserter igen, och att flytta hem till sitt hus i Göteborg. Men först ska hon besöka Stockholm och hämta en kunglig medalj för sina kulturgärningar, som hon tilldelades redan förra året.

– Det har inte gått tidigare men nu har kungen kallat så jag ska hämta min medalj den 13 september. Sen åker jag hem direkt efter det, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS