Såhär glatt var det när nu nedlagda Kulturnatt i Kvarnbyn inleddes 2017. Under pandemin har många av kulturutövarna haft det tufft.
Såhär glatt var det när nu nedlagda Kulturnatt i Kvarnbyn inleddes 2017. Under pandemin har många av kulturutövarna haft det tufft. Bild: Arkivfoto: Jennifer Hajdic

Mölndals kulturutövare får extra stöd – men det blir lägre än väntat

Kultur- och fritidsnämnden ville ge 500 000 kronor till lokala kulturutövare som drabbats av pandemin – men politikerna i kommunstyrelsen var inte lika generösa. Stödet blir 300 000 kronor och får bara delas ut på vissa villkor.
– Pengarna ska gå till stadens jubileum, säger Kristan Vramsten (M).

ANNONS
|

Sedan pandemin drabbade Sverige har i princip alla kulturarrangemang ställts in eller blivit digitala. Artister, konstnärer och skådespelare har fått byta bransch eller hitta tillfälliga jobb.

För att stötta det lokala kulturlivet valde kultur- och fritidsnämnden 2020 att dela ut tio extra stipendier på 10 000 kronor vardera. Stipendierna finansierades med pengar som annars skulle ha gått till lokala arrangemang.

LÄS MER:Museichefen Karl Arvidsson utmanar rädslorna på jobbet

300 000 kronor

Nu, 2021, vill Mölndals stad ge ytterligare stöd till kommunens kulturutövare. Förslaget från kultur-och fritidsförvaltningen var att avsätta 500 000 kronor för det. Pengarna skulle gå till exempelvis fler stipendier, kulturupplevelser för äldre och lokala författarbesök.

LÄS MER:Mölndal kan bli årets superkommun – nominerad för tredje gången

Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande.
Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande. Bild: Emmy Jonsson

Kultur- och fritidsnämnden var positiva till förslaget och skickade vidare det till kommunstyrelsen med förhoppning om att de skulle skjuta till pengar – men där var politikerna mer tveksamma.

ANNONS

– Vi hade en diskussion om det och vårt, de grönblåas, förslag var att bevilja 300 000 kronor och använda dem i ett win-win syfte, säger Kristian Vramsten (M) som är ordförande i kommunstyrelsen.

LÄS MER:Hon hoppas på en konsthall i Mölndal: ”Det är något som saknas”

Går till jubileet

Han förklarar att pengarna ska gå till årets jubileum, som uppmärksammar att det var 50 år sedan Kållered, Lindome och Mölndal slogs ihop till en kommun.

– Man kan säga att det är ett stöd till kulturutövarna, men vi preciserar att pengarna ska användas i anslutning till jubileet. När det gäller stipendier så kan det ses som att man gynnar enskilda, men här blir det en ersättning för att man gör något. De måste prestera något, säger Kristian Vramsten (M).

LÄS MER:Jubileet planeras för fullt – snart kommer det märkas

Hur 50-årsjubileet ska firas är inte klart, men enligt Mölndals stad kommer det hända saker i de olika kommundelarna under 2021. Nu får staden alltså mer pengar som de kan anlita lokala konstnärer, artister och andra kulturarbetare för.

– Då blir det en betalning för en utförd uppgift. Man gör en prestation, det var vi inne på. Det ska vara en prestationsinriktad satsning på 50-årsjubileet.

LÄS MER:Staden satsar en halv miljon kronor – på gratis lovaktiviteter

Två jubileum

I år, 2021, är det 50 år sedan kommunerna Kållered, Lindome och Mölndal slogs ihop till en gemensam kommun. Detta jubileum ska bland annat att uppmärksammas på flera av hembygdsgårdarna i kommunen och genom olika arrangemang i kommundelarna.

2022 är det 100 år sedan Mölndal fick sina stadsprivilegier. Att Mölndal fyller 100 år som stad kommer firas med olika aktiviteter och arrangemang under hela 2022. Bland annat planeras för en stor sommarfest, Mölndalsdagarna, i Mölndals innerstad.

ANNONS