Här är den okända länken mellan Kålleredgården och Pernilla Wahlgren

När jag fick höra talas om en berömd filmstjärna som gästat Kållered kände jag inte igen namnet – och lade historien åt sidan. Först långt senare föll alla pusselbitar på plats.

ANNONS
|

Som hembygdsforskare gäller det att vara uppmärksam när man intervjuar. Det är viktigt att inte sålla bort det som man just då uppfattar som oviktigt.

För omkring 30 år sedan intervjuade jag två kusiner som hade rötterna i vår hembygdsgård Långåker. Åke Ström, vars mamma Alma var född i Långåker 1874, berättade i en bisats om den underbart vackra Nina Scenna, som var sommargäst som barn med sina föräldrar i ”Mor Annas” i Kålleredgården i början av 1900-talet.

LÄS MER:Festival fyllde Torrekulla med blues- och jazzkändisar

Hennes pappa var den italienske konsuln i Göteborg, Gustavo Scenna.

Nina Scenna blev en berömd filmstjärna sa Åke. Men jag hade inte hört talas om henne och ställde inga följdfrågor.

ANNONS

Väckte varandra med klarinetten

Ungefär för 15 år sedan gjorde jag en intervju med Birgit Magnusson, som var uppvuxen i Villa Kärrshyddan, Heljeredsvägen. Hon sa till mig att när hennes morföräldrar, åkeriägare Persson från Gårda, sommarhyrde i Apelgården berättade de om att sommargäster i Kålleredgården väckte varandra med klarinettsolo! Det var grupper av musiker från Stora Teatern i Göteborg som hyrde i gårdarna i Kålleredgården.

LÄS MER:Dansbandsstjärnan Mona G fångade publiken i Hällesåker: ”Helt underbart”

För några år sedan kom jag över en bunt med vykort från Kållered. Dessa föreställde musikanter som var uppställda framför ”Mor Annas” och vandrade med instrument på vägar i Kålleredgården.

Nu kunde jag länka samman ovanstående uppgifter!

Över 100 år sedan

Gustavo Scenna var musiker på Stora Teatern och han tillsammans med sina musikvänner hyrde i gårdarna runt Kålleredgården och Apelgården. De sommarhyrde ungefär 1900–1915. Vykorten är från denna tid.

Dottern Nina Scenna, som enligt Åke var så vacker, blev en känd skådespelare. Hon var född 1907 och hon gifte sig med en skådespelare, Ivar Wahlgren. Båda medverkade i många teater och filmroller. Ninas sista roll var som Raskens svärmor i TV-serien från 1970-talet. Nina Scenna Wahlgren dog 1981.

LÄS MER:Hon driver fantasibutiken bakom nyckelhålet

Deras son är den kände skådespelaren Hans Wahlgren, vars dotter är artisten Pernilla Wahlgren.

Dessutom blev den sista privatägaren till vår Hembygdsgård Långåker uppkallad efter Nina Scenna – Nina Bengtsson född 1918.

Gäller att spara uppgifter

Vykorten föreställer dels musiker vandrande med instrument på nuvarande Kålleredgårdsvägen, dels ett gruppfoto framför ”Mor Annas” stuga med Anna själv stående till vänster. Det är hon som håller i kon! Hennes stuga låg vid nuvarande Mor Annas väg, nära Labackavägen.

Som sagt det gäller att samla alla uppgifter även om man just då inte förstår sammanhanget. Man vet inte när man kan få bruk för dem!

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS