Norbergarna bildade ett tag en liten klan på Åbyfältet. Där fanns Uno Norberg, hans son Peter, brorsonen Jan Christer och Unos son Martin. När Martin vann sin första seger, 22 år gammal, med hästen Charlie Brown, bars han i guldstol av kusinen Jan Christer och brodern Peter.
Hårt arbete och långa veckor
Pojkar vill gärna ta efter sin pappa. År 1997 infördes en artikel om Peter i Mölndals-Posten. Den ger en mycket bra bild av en travtränares liv och verksamhet: ”Redan som liten kille sprang Peter iväg på Åbyskolans raster till stallet för att hälsa på pappa och hästarna. Idag arbetar alla av bröderna Norberg inom travet. Och pappa Uno Norberg har även han svårt att slita sig från sitt gamla stall.”
Peter Norberg visste vad han gav sig in på – han ville bli travtränare. Det blev mycket arbete:
”Sedan 1993 är Peter Norberg professionell tränare. Det är ett liv som få skulle uppskatta – en normal arbetsvecka ligger på 60 timmar, ibland ända upp mot 90 timmar. Stallets arbetsmiljö är råkall och fuktig och det finns aldrig en ursäkt för att inte träna i ur och skur. Året runt måste hästarna skötas, utfodras och tränas.
– Helger existerar inte. Vi tränar för fullt även på julafton, säger Peter.”
(Semester hade en medelstor tränare inte tid eller råd med.)
Drömmen om en riktigt bra häst
Hästägarna betalade Peter för att han skötte och tränade deras hästar. Om hästarna vann, fick han en prissumma. Hästägarna tog nio tiondelar av denna prissumma, och Peter fick bara en tiondel. Han skulle betala material, stallhyra, sina två anställda, en ungdomspraktikant, veterinärer, hovslagare och foderleverantörer. När allt hade betalats, ”var det inte mycket över till att sätta guldkant på tillvaron”.
Frågan är då vad som är drivkraften.
”Det är att någon gång få fatt på en riktigt bra häst”, säger Peter Norberg.
Många bra hästar
De bästa hästarna som Peter har tränat var Lord Bunter, Rosenkavaljeren, Milema Mindy, Stenåsens Winny, Gold Suit och Godeys Guy.
”De hävdade sig fullt godkänt i vardagstravet”, säger Peter.
En travkusk kör dock ibland hästar som någon annan travtränare brukar träna. De bästa hästarna som Peter har vunnit med är: Speedy Magnus, Kwik Bunter, Funor och Happy Winner.
Speedy Magnus var en känd häst, som vann SM med Olle Goop vid tömmarna. Torbjörn Nilsson, fotbollsspelare från IFK Göteborg, var en av delägarna till denna häst.
Peter har kört en och annan bra häst. ”De har varit duktiga var och en på sitt sätt”, säger han erkännsamt. Under en och samma vecka kunde Peter köra lopp på Åby och dessutom i Halmstad och Axevalla. ”Vann man ett lopp, gick man som på små moln en vecka”, berättar Peter. De ekonomiska bekymren var lösta för stunden, men därefter behövde man på nytt en framgång för att hålla sig flytande.
Farliga kullkörningar
Yrket är inte utan sina faror. År 1981 var Peter inblandad i en otäck olycka under ett travlopp, ett lärlingslopp.
P. O. Ekelund skriver: ”Peter Norberg bakom Patron Ribb skulle byta grepp i tömmarna bakom sin hårt pullande häst. Med sina i kylan stela fingrar fick han inte rätta taget, hästen trampade upp i en framförvarande sulky och gick omkull. Peter kastades huvudstupa ur sulkyn och slog i sargen – och även Arrow, med Leif Borg som körsven, samt ytterligare några ekipage, blev indragna i krocken.”
Peter förlorade inte medvetandet men klagade över smärtor i bröstet. Först efter sju minuter kom ambulansen, och Peter fördes till Mölndals lasarett. Han kom dock tillbaka strax före femte loppet, som kallades ”Julklappen”. Pappa Uno kunde andas ut och vann för övrigt detta femte lopp. Så slutade dagen trots allt i dur för klanen Norberg. Drygt en månad senare var Peter tillbaka i ett lopp och vann med travhästen Wats.
Ekelund skrev uppfordrande: ”Nu måste vi få en ambulans!” Han menade att man borde ha en ambulans stående på Åbyfältet under tävlingarna.
”Knallhård konkurrens i vartenda lopp”
Körsvennerna sitter helt oskyddade i sulkyn. Deras enda skydd är hjälmen och hakskyddet.
Konkurrensen var hård. Uno Norberg sade vid något tillfälle: ”Ja det ser väl skapligt ut just nu, men det är inte lätt att driva en tränarerörelse på Åby nu för tiden. Det kommer ju hästar från alla håll och kanter och det är knallhård konkurrens i vartenda lopp.”
Stallen revs 2011
Peter hyrde stall på Åby stallbacke, men år 2011 blev han uppsagd. Då skulle stallarna på Åbyfältet rivas och i stället skulle man bygga bostäder på denna plats. Att skaffa ett nytt stall var svårt och framför allt dyrt. Vid det här laget hade Peter färre hästar i träning än förut. Han såg inte några möjligheter att fortsätta inom travet. Efter 40 år i travsporten var han arbetslös. Han hade dock turen att få anställning på Kikås kyrkogård. Peter säger: ”Jag hade tur att få ett utomhusarbete med goa kollegor”.
Vad vill du läsa om?
Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!
LÄS MER:Uno Norberg och stoet Evelina – ett framgångsrikt par på Åbyfältet
LÄS MER:Historien om Norbergarna – en travtränarsläkt från Balltorp