Ungdomar gav Forsåkers plank fräck ansiktslyftning när omtyckt street art-kollo återvände

Det kommunala fastighetsbolaget Mölndala hade en idé om att pryda planket mot Forsåkersområdet med gatukonst. De hörde av sig till kommunens kultursamordnare för att se om det gick att få tag på intresserade ungdomar – och vips, så var ytterligare ett av stadens populära street art-kollon fött.

ANNONS
|

Under det gångna höstlovet har stråket mellan den lagliga graffitiväggen och Mölndals kråka doftat starkt av kemikalier och färg. Det har sin förklaring. Mellan 2 och 4 november har nämligen 13 ungdomar, under ledning av street art-konstnären Lukas Pettersson, samlats här för att dekorera det plank som skiljer Forsåkersområdet från Kvarnbygatan.

LÄS MER:Glädjebeskedet: Nu blir det kultur i Kvarnbyn igen

Total frihet (nästan)

Lukas Pettersson säger att ungdomarna har haft total frihet, bortsett från två saker: ett, de har inte fått göra bokstäver à la klassisk graffiti, och två, de har behövt arbeta efter en plan med sitt målande.

– Min roll har varit att både uppmuntra och att bromsa. Jag har försökt få dem att inse att det inte bara är att spreja, utan man får ha lite baktanke med det också, lite planering. Det är väldigt kul att spreja och har man inte gjort det tidigare, blir det väldigt gärna så att man bara blåser på, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Höstlovet i Mölndal är igång – startade med halloweenjakt

Förkunskaperna har hos de flesta varit minimala.

– Men nu när vi är klara här undrar flera av dem var man kan köpa färg och vill gärna fortsätta framöver. De tycker att det är kul.

Vad är tanken med att inte måla bokstäver?

– Bokstäver hör till den klassiska graffitin, och det är skillnad på den och street art. Här handlar det mer om form och hur det ska passa in i stadsbilden som växer fram i området. Det ska inte vara för mycket betongkänsla, utan en hel del hus blandat med mycket grönt, säger Lukas Pettersson.

Bubblor och koraller

Temat ”staden i framtiden” inspirerade till många skilda uttryck. 13-åriga Tess Andersson från Kikås valde att göra stora, färggranna vattenbubblor, för visst behövs vatten även i ett framtida Mölndal.

LÄS MER:Målandet bevarar vänskapen på ålderns höst

– Jag har också lagt till en glad gubbe och några koraller. Det har varit väldigt roligt de här dagarna. Jag har ofta sett folk stå och måla på den lagliga graffitiväggen här bredvid och tänkt att det ser kul ut, och det var det verkligen, säger hon.

Hon och kompisen Eden Hellsmark, 13 år från Kikås, har även gått över till den lagliga väggen på lediga stunder och målat.

– Eftersom de inte ville att vi skulle använda oss av bokstäver här såg vi till att göra det där i stället, säger Eden.

Vad skrev ni då?

– YOLO (you only live once) bland annat, säger Tess.

Vännerna tittar kort på varandra innan de brister ut i skratt.

Kläder i farozonen

Även innerstadsbon Olle Särnholm, 13 år, har varit över till den lagliga graffitivägen och testat sina nyvunna kunskaper.

– Jag gjorde lite olika saker. Bland annat skrev jag mitt namn, berättar han.

LÄS MER:Kvarnby Art flyttar keramiken in i Mölndal galleria: ”Ska sätta Mölndal på kartan”

På Forsåkersplanket har kreativiteten fått flöda desto mer. När Mölndals-Posten kommer dit håller Olle just på att lägga sista touchen på en sol som skiner över hans motiv.

– Eftersom jag gillar basket har jag gjort en stor basketboll och en basketplan. Och här (han pekar) finns en hund, ett träd, en blomma och en sol.

Överlever dina kläder?

Olle tittar ner på sin tröja som har flera färgfläckar vid det här laget.

– Nae, inte egentligen. Men det här är mina streetartkläder, kan man säga. Det gör ingenting om de blir smutsiga.

Inget tvivel om saken

Graffiti och street art brukar väcka blandade känslor. Många hyllar färgerna och de spretiga motiven, andra kallar det för klotter och ödeläggelse. Kollodeltagarna har dock sin åsikt klar.

– Så länge som det är på en laglig vägg är det inte klotter. Det tycker inte jag. Det här är ju konst! Och fint! säger Tess.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS