Efter ett års väntan: Nu öppnar Kållebrukets second hand

ABF:s satsning Kållebruket var tänkt att myllra av liv med fokus på återbruk. Sedan kom pandemin. I veckan öppnade delar av verksamheten igen med en sprillans ny second hand-butik.

ANNONS
|

– Vi öppnade klockan ett, men det kom folk redan halv tolv. Innan tänkte man att det kommer nog ingen, men det gjorde det, säger en upprymd Gunbritt Gustafsson, second hand-ansvarig från ABF.

Inne i butiken strosar nyfikna Kålleredsbor runt och lyfter på keramikkoppar och klänningar. Gunbritt visar runt bland porslin, leksaker, barnkläder, vuxenkläder, kuriosa, cyklar och böcker. Många böcker.

LÄS MER:Ikeas nya varuhus i Kållered förstärks med robotar

Trevligt att kolla

En av dem som tittat in är Kicki Solvik, med chihuahuan Bella under armen. Hon bor i närheten och blev nyfiken.

– Det är alltid trevligt med en loppis, så jag tänkte kolla lite. Men man får akta sig så man inte bara köper, jag har så mycket hemma, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Lista: Det här är populärast på Blocket i Mölndal

På senare tid har det blivit sparsamt med second hand-besök.

– Det var länge sen jag var iväg till någon, på grund av pandemin. Men nu öppnar ju den här så nära, säger Kicki Solvik och berättar att det inte riktigt gick att hålla sig längre.

En riktigt bra second hand tycker hon ska ha en bra blandning av grejer.

– Och gärna fika också, det är ett plus, säger hon och tittar bort mot butikens kaffeservering.

Hoppas på mer

Allt som finns här inne har skänkts, också möblerna. Pengarna som kommer in går direkt till Kållebrukets egna verksamhet.

– Vi hade en plan att skapa ett återbrukshus. I dag har vi second hand och en cykelmekutbildning med cykelverkstad där vi också restaurerar cyklar. I den mån pandemin försvinner kommer vi säkert att starta upp fler delar av verksamheten också, säger Suzanna Tanev, verksamhetsutvecklare på ABF.

LÄS MER:Systrarna förenar sin hobby med sitt miljötänk: "En win-win"

Allt stoppades

Planerna var stora när studieförbundet först öppnade Kållebruket för två år sedan. Här skulle det finnas second hand, studiecirklar, lagande av cyklar och kläder och ett arbetsmarknadsprojekt. Det sistnämnda var igång ett knappt år. I övrigt stoppade pandemin allt innan det ens hann dra igång.

Att second hand-butiken nu öppnat förklarar Suzanna Tanev med att coronaläget ser så pass positivt ut.

– Folk har börjat vaccinera sig. Och det finns restriktioner att hålla sig till, säger hon och försvinner iväg för att prata med några kunder.

ANNONS