Här syns vargen nära Lindome – Maria Bengtsson fångade gråben på film

Maria Bengtsson från norra Kungsbacka fick ett djurmöte hon sent ska glömma, när en varg på vandring tog vägen genom hennes gräsmatta och ut i skogen.
– Jag bor ju på en hästgård med djur och jag hann bli lite orolig för min lilla hund, säger Maria som lyckades fånga gråbens framfart på film.

ANNONS
|

Foto: Maria Bengtsson

Det var vid lunchtid på tisdagen som Maria Bengtsson upptäckte det stora rovdjuret, som kom gående helt lugnt längs Höglandavägen nära Anneberg. Vid Marias gård gav han sig in och genade över gräsmattan.

– Som tur är så har man ju nästan alltid mobilen i handen, så när jag förstod att det var en varg så fick jag fick snabbt upp den och började filma, berättar Maria.

LÄS MER:Uppgift om vargar i Eklanda – experten skeptisk

På filmen syns det mäktiga rovdjuret ge sig av upp i skogsslänten och så småningom försvinna in i den tätnande trädridån åt Lindomehållet.

Gillar inte varg

Maria är inte helt förtjust över mötet med det stora rovdjuret.

ANNONS

– Nej, jag vill definitivt inte ha någon varg, jag bor på en hästgård med djur och jag hann bli lite orolig för min lilla hund, säger hon till Mölndals-Posten.

Maria skickade filmen till tidningen Norra Halland, där den väckte stor uppmärksamhet. Snart hörde länsstyrelsen av sig och ville veta mer om vargobservationen.

– De var väldigt intresserade av att följa detta och de sa att det varit många som rapporterat observationer av stora spår i snön, som kan vara varg. Men jag lyckades ju fånga den på film, säger Maria Bengtsson.

LÄS MER:Beskedet: Fler vargar i regionen

Många rapporter

Martin Broberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland, bekräftar att de fått in många observationer om både möjliga vargspår och troliga vargobservationer.

– Vi har fått en hel del rapporter i dag som har berört varg i hela länet. En orsak bakom det kan vara att vi har ett töväder och då blir spåren från räv och hund stora, de kommer upp i vargstorlek, säger han, och fortsätter:

– Men vi har fått in en anmälan kring en möjlig vargobservation som gjordes utanför Onsala. Dock har vi inte kunnat bekräfta denna.

Vad tror du, är det en varg som syns här i filmen?

– Jag tycker att det ser ut som en varg.

LÄS MER:Efter vildsvinsproblemen: Marcus Claesson vill se skyddsjägare i Mölndal

Vilka tecken tyder på att det?

– Det finns alltid en förväxlingsrisk med vissa hundraser som är framtagna att se ut som vargar. Men de är väldigt få i Sverige. När jag tittar på filmen ser jag flera karaktäristiska drag. Det är framför allt de gula sidorna på kroppen och de ljusa benen. Den har en mörk fläck på svansen längst ut och en hängande yvig svans, och den har en tjock vinterpäls som vargar ska ha så här års. Jag letar också efter en mörk fläck som kallas för rosenfläck. Den sitter vid höften, men jag kan inte se den för det är kvistar i vägen på videon.

Behöver man vara orolig?

– Nej. Vi bedömer detta som en ensam vargindivid som inte har etablerat något revir än. Därför är den inte revirhävdande och vi har heller inte betesdjur ute så här års. En tredje sak som gör att vi inte behöver vara oroliga är att djuret har en enorm rörlighet. Det är väldigt liten risk att det kommer tillbaka till samma område i morgon.

– Den enda konflikten som kan uppstå är mot lösgående hundar. Men håller man hunden kopplad ska det inte vara någon risk.

Hur ska man agera när man ser en varg?

– Något som många människor upplever som obehagligt är att vargen inte är lika skygg som andra djur. Vargen är mer nyfiken och möter den en människa så skulle den kunna röra sig emot den för att undersöka vad det är. Möter man en varg kan man vifta eller ropa för att ge sig till känna och då brukar den ge sig i väg.

LÄS MER:Avhugget rådjurshuvud upphängt nära Herkulesgården: ”Väldigt obehagligt”

Samtidigt passar länsstyrelsens naturvårdare på att vädja om att få in material från allmänheten om möjliga vargmöten.

– När folk får syn på vad de tror är en varg får de gärna skicka fotona eller videorna omedelbart till oss, säger Martin Broberg.

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS