Ica-handlare Magnus Björkroth ger sig in i e-handeln. Från förra veckan går det att beställa hem mat via nätet via Ica Kvantum i Mölndal.
Ica-handlare Magnus Björkroth ger sig in i e-handeln. Från förra veckan går det att beställa hem mat via nätet via Ica Kvantum i Mölndal. Bild: arkivbilder

Ica Kvantum i Mölndal startar näthandel: ”Det kostar mer än man får in”

När Ica öppnar e-handelslager i Göteborg är fem Ica-butiker knutna till det. En av dem är Ica Kvantum i Mölndal.
– Jag får lyssna på vad kunden vill, säger Ica-handlare Magnus Björkroth, som samtidigt har svårt att se någon ekonomisk lönsamhet i satsningen.

ANNONS
|

Att pandemin satt fart på näthandeln är ett tydligt faktum. Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ökade Ica-butikernas e-handel i Sverige med över 100 procent under 2020. Trots detta har det inte gått att beställa matvaror från Ica Kvantum i Mölndal, varken för hemleverans eller för att hämta färdigpackade kassar i butiken.

– Vi har valt att inte driva onlinehandel i egen regi utan istället invänta Icas plocklager. Vi tycker det stör den vanliga kunden, säger Ica-handlare Magnus Björkroth och menar att det blir för trångt i gångarna om också personal ska gå runt och plocka varor.

Att butiken har begränsade förvaringsmöjligheter för färdigpackade kassar har också bidragit till beslutet. Genom att gå med i e-handelslagret i Göteborg kan Kvantum i Mölndal nu ändå erbjuda närshopping med hemleverans.

ANNONS

– Så får vi se vart det tar vägen, säger Magnus Björkroth.

LÄS MER:Mathem behöver nya lokaler – men får inget napp i Mölndal

Svårt se lönsamheten

Möjligheten att e-handla via Ica Kvantum Mölndal har funnits sedan i måndags förra veckan. Hittills har det inte riktigt tagit fart, säger Magnus Björkroth. Han är inte helt övertygad om att det kommer att bli lönsamt senare heller.

– Onlinehandel, i synnerhet när det gäller mat, är en ren förlustaffär. Det kostar mer att plocka ihop och köra ut varorna än vad man får in. Jag hoppas att det ska gå att få lönsamhet i det, men jag tror inte det går i närtid. Helst hade jag inte velat ha e-handel över huvud taget. Vi gillar att träffa kunden i butiken, säger han.

LÄS MER:Kunder ska få hämta paket när de vill – postombudens reaktion

Lyssna på kunderna

Att han nu ändå väljer att ansluta sig till det sprillans nya e-handelslagret beror på önskemål från kunderna.

– Jag måste lyssna på vad våra kunder vill ha och ha erbjudanden som matchar mina konkurrenters, säger han och menar att han på sikt ändå tror mer på den traditionella butiken.

– Att handla online har fått en jätteboost, men frågan är var det landar efter pandemin. Många har nog ett stort behov av att komma ut och träffa folk fysiskt. En butik är en mötesplats, säger han.

Magnus Björkroth
Magnus Björkroth Bild: Arkivbild

LÄS MER:Smittsäkert quiz räddningen för Taco Bar: ”Dubblar omsättningen”

ANNONS