Linda Zachrison var ordförande för regeringens utredning om hur kulturens ska kunna komma tillbaka efter pandemin. För tillfället är hon konstnärlig ledare på Orionteatern i Stockholm.
Linda Zachrison var ordförande för regeringens utredning om hur kulturens ska kunna komma tillbaka efter pandemin. För tillfället är hon konstnärlig ledare på Orionteatern i Stockholm. Bild: Pontus Lundahl/TT

Linda Zachrison blir ny konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater

Nästa år tar Linda Zachrison från Mölndal över som konstnärlig chef på Göteborgs stadsteater. Efter att bland annat ha lett Parkteatern i Stockholm och varit vd för Cirkus Cirkör ser hon fram mot sitt nya uppdrag med viss bävan.
– Det hisnar lite i magen.

ANNONS
|

Nästa sommar är det dags för Pontus Stenshäll att säga adjö till Göteborgs stadsteater, där han under två fyraårsperioder haft rollen som konstnärlig ledare. Hans ersättare blir Linda Zachrison som är uppvuxen i Mölndal. Hon inledde sin karriär som vd och chefsproducent för Cirkus Cirkör.

Zachrison har därefter haft en rad chefspositioner inom svensk teater, bland annat som konstnärlig ledare för Parkteatern vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, konstnärlig ledare för samma institutions internationella gästspelsscen, samt konstnärlig och strategisk rådgivare för Orionteatern i Stockholm.

Jobbade som kulturråd i Washington när Trump var president

Hon har även varit särskild utredare inför återstarten av kulturlivet efter coronapandemin, jobbat som politiskt sakkunnig vid Kulturdepartementet och haft det spännande uppdraget som kulturråd vid svenska ambassaden i Washington under åren 2015-2020, en turbulent period i USA:s historia med Donald Trump som landets omstridde president.

ANNONS

– Den var en politiskt inflammerad tid, men också en väldigt spännande period att jobba med kultur. Vi drog i gång flera olika samarbeten mellan Sverige och USA, säger Linda Zachrison.

Det Stockholmstunga cv:t till trots är Linda Zachrison, dotter till GT:s gamle kulturredaktör Göran Zachrison, uppvuxen i Mölndal och Göteborg.

– Jag gick teaterinriktningen på estetprogrammet vid Schillerska gymnasiet och jobbade extra med att sätta upp Stadsteaterns affischer för att få fribiljetter. Efter studenten fick jag en praktikplats och en projektanställning där jag arbetade med Stadsteaterns marknadsföring ett tag. Det var intressant och lärorikt.

Tufft jobb vara konstnärlig teaterchef

Under sina år på Stadsteatern har Pontus Stenshäll i regel haft stöd från personal och skådespelare, men tonläget har varit ett annat utanför huset. Inte minst GP:s egna kritiker Mikaela Blomqvist har ifrågasatt Stenshälls konstnärliga val i såväl recensioner som debattexter.

Även skådespelaren och regissören Carl Kjellgren har varit missnöjd, och skrev bland annat att ”Göteborgs stadsteater låter ’dekonstruktionsestetiken’ härja fritt och skådespelarna reduceras till tomma replikmaskiner” i en debattartikel från 2017.

I GP:s porträtt av Pontus Stenshäll från 2021 kommenterade han det faktum att hans tid på teatern varit kantad av kritik:

”Jag är som en sån där docka med rund botten som studsar upp när man slår ner den. Mina år i Göteborg har varit kreativa, spännande och jag har känt mig lycklig. De flesta dagar har det varit väldigt roligt att gå till jobbet, annars hade jag aldrig tackat ja till att förnya kontraktet. Det är inte alls synd om mig – tvärtom”.

Det höga tonläget är dock inget som avskräcker Linda Zachrison.

– Nej, min far var teaterkritiker och det har nog präglat min syn på teaterkritiken. Det ska finnas vattentäta skott mellan teatern och kritiken, det är viktigt, men där måste också rymmas ömsesidig respekt.

”Man måste lära sig att lyssna och hålla käften”

Linda Zachrison är som hon säger bara ”några timmar gammal på posten” men har redan bestämt sig för att inte komma in och peka med hela handen.

– Det finns redan krafter och drömmar i det där fantastiska huset och jag vill gärna veta vad skådespelarna själva längtar efter att få gestalta. Jag såg ett citat som teaterchefen Torsten Hammarén hade sagt till Ingmar Bergman när han var ung och ny regissör: ”Man måste lära sig att lyssna och hålla käften”. Det gäller ännu.

Linda Zachrisons förordnande som konstnärlig ledare är på fyra år och påbörjas i augusti 2023.

LÄS MER:Författaren Kamilla Oresvärd kastade kniv på cirkus för inspiration – nu släpps boken

LÄS MER:Krokslättsbo leder landslag i Indien: ”Lever lägerliv”

LÄS MER:Så många besökare kom på Mölndalsdagarna: ”Vi slog vårt mål med råge”

ANNONS