Lindomegruppen avslöjar historiska hemligheter i ny bok

I Lindome har en grupp engagerade människor tagit på sig ett enormt arbete. Tillsammans har de kartlagt ortens historiska torp och nu presenterar de materialet i en ny bok. Allt för att lämna ett arv till eftervärlden.

ANNONS
|

Det är samma hungriga iver i ögonen hos åhörarna på Börjesgården som det är i ett nyfiket barns. 80 personer har samlats i ladan för ett ovanligt boksläpp.

I över två år har fem personer arbetat med att leta upp och dokumentera torp i Lindome. De kallar sig för Torpgruppen och består av Inger Mattsson, Ingvor Mattsson, Kristina Eriksson, Håkan Mattsson och Gösta Påsse.

– Det är 153 stycken torp i boken men vi har hittat 180, säger Kristina Eriksson.

Föreläste

I samband med bokreleasen föreläste Ingvor Mattson och Kristina Eriksson om hur arbetet med boken gått till. Stolarna som ställts fram fylldes snabbt och de inledande tio minuterna gick åt att ta fram fler stolar då nya människor kom på löpande band.

ANNONS

– Det är väldigt roligt att se att så många ville hörsamma det här. Vi trodde att det kanske skulle komma runt 25 stycken, sade Ingvor Mattsson när hon inledde föreläsningen.

Ingvor Mattsson har ett eget torp i Lindome och hennes barnbarn är den tionde generationen som leker på gården. Under föreläsningen pratade hon och Kristina Eriksson om vikten att bevara historia – vilket är precis det som gruppen nu gjort.

– Klockan har alltid stått på fem i tolv så vi visste att vi måste ta vara på berättelserna. Om 20 år skulle vissa historier vara borta, säger Ingvor Mattson.

Stort material

En stor del av materialinsamlingen har bestått av att prata med olika personer. Ingvor Mattsson skämtar när hon säger att det säkert är flera markägare som är trötta på henne eftersom hon ringt så många gånger. Gruppen har även besökt torpen eller platserna där de en gång har legat.

– Det är ofta bara äppelträd kvar av torpen, säger Kristina Eriksson.

Gruppen har även inhämtat information genom bland annat tidningsartiklar, olika arkiv och inte minst Kajsa Karlssons hembygdsböcker.

– Vi träffades i princip varje fredag och det var ju en bra aktivitet att göra under pandemin, säger Ingvor Mattsson.

”Otroligt arbete”

Bland åhörarna satt Ulla Andersson och Marianne Svedman. Efter föreläsningen blev det rusning till den provisoriska kassan men båda lyckades köpa två exemplar var.

– Det var intressant och jättetrevligt. Och vilket otroligt arbete de har lagt ner, säger Ulla Andersson.

Även systrarna Inger Robertsson och Gerd Hasselqvist är imponerade av arbetet som låg bakom boken.

– Det var intressant och nu ska det bli spännande att läsa. Men jag trodde inte att den skulle vara så här stor, säger Gerd Hasselqvist om boken på nästan 300 sidor.

Kommer fortsätta

Många av personerna som var på boksläppet har varit med och delat med sig av information på ett eller annat sätt. Och när föreläsningen var slut så hade gruppen fått två nya torp att besöka.

Alla torp som gruppen kan lokalisera märker de sedan ut på en digital karta som går att hitta på hembyggdsföreningens hemsida. Men trots att boken är klar så lägger inte gruppen stövlarna på hyllan.

– Vi ska fortsätta att leta efter nya torp och de lägger vi sedan ut på hemsidan, säger Ingvor Mattson.

I slutet av kvällen packar Inger Mattsson ner böckerna som blivit kvar. Totalt hade de beställt 200 exemplar men att packa ner böckerna blev ett lättare jobb än att packa upp dem.

– Ungefär hälften har gått åt och vi kommer att fortsätta sälja dem i hantverksstugan, säger hon.

LÄS MER:De släpper bok om Mölndal – 101 år efter föregångaren

LÄS MER:Författaren Kamilla Oresvärd kastade kniv på cirkus för inspiration – nu släpps boken

LÄS MER:Guide: Här är utflykterna du kan göra i Mölndal i sommar

ANNONS