Nu packar Lars Brandin ihop Trollskogen i Livered: ”Det är så känslosamt”

Trollen plockas hem och gosedjuren kan vem som helst adoptera innan de försvinner till tippen. Bortstädandet av Trollskogen i Livered är i full gång.
– Många har erbjudit sig att hjälpa till, men jag gör det själv. Det är så känslosamt, säger dess skapare Lars Brandin.

ANNONS
|

– Jag målade dem så man skulle hitta. Nu får jag väl måla över med grått, säger Lars Brandin och pekar på några troll på stenar som markerar vägen till Trollskogen.

LÄS MER:Beslutet står fast: Trollskogen i Livered ska rivas

Enligt kommunens senaste beslut ska Trollskogen, Tomtelandet, Tomtestigen och frågeslingan Gåtfulla stigen vara bortrensade senast den 15 juli. Området pekas ut som värdefullt för natur, kultur och friluftsliv i kommunens översiktsplan och Lars Brandin saknar tillstånd att använda marken, som tillhör kommunen. Frågan ska formellt vidare till kommunstyrelsen, men något undantag ser det inte ut att bli.

Ger bort gosedjur

Så de senaste dagarna har det varit städning som gäller. Trollen som Lars Brandin skapat själv, många med namn efter hans barn och barnbarn, tar han med sig till sin egen stenmur hemma. De omkring 300 gosedjur som både han själv och besökare satt upp på träd längs Tomtestigen får vem som helst ta med sig hem.

ANNONS

– De som är kvar på måndag hamnar på tippen, säger Lars Brandin.

Slanorna han byggt kojor av ska tillbaka in i skogen och bord, bänkar och annat brännbart har han redan börjat elda upp i en tunna.

LÄS MER:Mikael Hysén antog utmaningen – cyklade till och badade i alla sjöar

Sedan starten hösten 2018 har Lars Brandin tagit hundpromenader till området nästan varje dag för att prata med besökare och fixa med världarna. Trots det är han rätt samlad några dagar efter mailet från kommunen.

– Det var så tråkigt när beskedet kom, jag har varit väldigt ledsen i några dagar nu. Första natten sov jag inte en minut. Men jag var lite förberedd också.

Många möten

De senaste månaderna har många upprörda turer rasat kring Trollskogen och Tomtelandet. Lars Brandin är ändå glad över att han skapat de olovliga världarna.

– Det har varit så många möten här. Jag tror det varit 10 000 besökare, säger han och minns hur det var alldeles i början, 2018, när han bara hade Tomtelandet med 500 små tomtar och en mängd julgranskulor utställda i ett lite mindre område.

LÄS MER:Priderondellen gav barnen en positiv upplevelse

Själv hade han klätt ut sig till tomte och han minns fortfarande den första förskolegrupp han mötte. Barnen var blyga och Lars Brandin så rörd av allt att han grät bakom masken. Förra julen tomtade han minst 15 gånger och grillade med barn.

– Man får glädjas åt det som varit. Alla möten jag fått här har varit ett jättelyft för mig personligen. Att kunna glädja så många, säger Lars Brandin.

Inga nya planer

När Tomtelandet först skapades upplevde han också att kommunen var positiv till hans initiativ.

– Då sa jag till kommunen vad jag gjort här i området och bad dem sätta hit en bänk. Och de satte hit en jättefin bänk, och en papperskorg. Det tog jag som ett godkännande, säger han.

LÄS MER:Fritidsbanken kommer till barnen – Carolina Klüfts satsning Pep up ligger bakom

Att hans projekt, som vuxit mycket sedan dess, måste bort har han förståelse för. Men glad är han inte.

– Det formella beslutet kan jag inte säga något emot, men jag tycker det är synd att man inte tar till vara på detta. Det är barnen som blir förlorare. Det har blivit en samlingsplats och många som bor här har visat upp det för besökare. Jag tycker det är en stor förlust för Mölndal och Kållered att det måste bort.

Några planer på att starta upp ett nytt Tomteland har han inte.

– Det här har tagit så mycket energi de sista månaderna, det har slitit hårt på mig. Men det poppar säkert upp någon ny idé i framtiden. Man är ju pensionär.

Mölndals-posten

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS