Mölndals-Posten fyller 75 år den 7 april.
Mölndals-Posten fyller 75 år den 7 april. Bild: Erika Arnadottir/Anders Ylander

Erika Arnadottir: 75 år av oberoende journalistik med fokus på Mölndal

Vi har bevakat Mölndal i 75 år – häng med på fortsatta resan, skriver Mölndals-Postens chefredaktör Erika Arnadottir.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Den 7 april år 1949 utkom den allra första Mölndals-Posten. Det var Peter Jansson som grundade tidningen, som skulle ha fokus på lokala nyheter från Mölndals kommun.

Och det har vi haft. Nu firar Mölndals-Posten 75 år som lokal nyhetsförmedlare.

Mycket har hänt sedan tidningen såg dagens ljus den där vårdagen 1949. Jag kan inte alla turer, och har själv inte varit del av tidningen särskilt länge, men har läst mig till att starten ska ha varit något skakig där hot om konkurs förelåg flera gånger om. Men snart fick Mölndals-Posten fäste hos Mölndalsborna, och tidningen var ett givet inslag hos kommuninvånarna.

ANNONS

Kanske är det nu som Mölndals-Posten genomgår sin största förändring någonsin.

Mölndals-Posten har förstås förändrats en hel del under årens lopp. Bläddrar man i de gamla tidningsläggen (samlingar av Mölndals-Postens utgåvor) som finns här på redaktionen kan man följa hur tidningen formats till att se ut som den gör i dag. Men kanske är det nu som Mölndals-Posten genomgår sin största förändring någonsin. Och det stavas digitalisering.

Begreppet tidning har vidgats, inte minst de senaste åren, och tidningshusen i dag är snarare mediehus som rapporterar i såväl skrivande som rörlig form och i ljudform. Det gäller förstås också Mölndals-Posten, som sedan ett antal år tillbaka har ett klart mer digitalt fokus med app och sajt i första hand. Det innebär också att vi numera levererar lokala nyheter dygnet runt – något vi inte hade möjlighet att göra innan.

75 år med Mölndals-Posten betyder också 75 år av oberoende journalistik med fokus på Mölndal, Kållered, Lindome och Hällesåker. Det kan ses som en självklarhet, men att det fria ordet är hotat är tydligt på många håll i världen. Genom att gå över till att bli mer och mer digitala säkerställer vi också möjligheten att fortsätta bevaka Mölndal, och fortsätta göra journalistik som gör skillnad.

Så med det vill jag självfallet skicka med en uppmaning: läs Mölndals-Posten online och häng med på den fortsatta resan. Men främst vill jag rikta ett stort tack till Mölndals-Postens läsare dessa 75 första år med Mölndals egen tidning. Nu satsar vi på (minst!) 75 år till!

LÄS MER:75 år med nyheter – se bilderna från åren som gått

LÄS MER:Mölndals-Posten firar 75 – Kålleredsbon Patricia Hjerpe minns när hon var med år 2008

LÄS MER:Fler tar del av Mölndals-Posten digitalt

LÄS MER:Därför ligger våra artiklar bakom betalvägg

ANNONS