Mölndals-Postens chefredaktör Erika Arnadottir om varför tidningen låser artiklar online.
Mölndals-Postens chefredaktör Erika Arnadottir om varför tidningen låser artiklar online. Bild: Anders Ylander

Erika Arnadottir: Därför ligger våra artiklar bakom betalvägg

Intäkterna från våra prenumeranter är en förutsättning för att vi ska kunna ge ut Mölndals-Posten, skriver chefredaktör Erika Arnadottir.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Tack för att ni skriver om detta viktiga ämne, men hur kan ni ha artikeln som berör ett så viktigt ämne bakom betalvägg?

Frågan dyker upp titt som tätt hos prenumererade tidningar som Mölndals-Posten.

Anledningarna eller argumenten för att låsa upp artiklar och ta bort betalväggen kommer från olika håll, och på olika grunder. Ofta syns de i kommentarsfälten på sociala medier, där vi delar våra artiklar.

Ibland menar den som har synpunkter på vårt låsta innehåll att det vi skriver om är en samhällsfråga, och att det i sig är ett starkt argument för att göra artikeln öppen och läsbar för alla. I andra fall hänvisar man till medmänsklighet och etik.

ANNONS

Och låser vi inte upp artiklar, ja då menar kritiker att vi bara är ute efter att tjäna pengar.

Resonemangen i sig kan man ha en förståelse för. Det är viktigt att belysa samhällsproblem. Det är viktigt att lyfta människors historier, både mot- och medgångar. Det är viktigt att granska de som har makt, och berätta när fel begås.

Men det är också viktigt att skilja på samhällsfrågor i den bemärkelsen, och medmänsklighet, visavi att tidningar tar betalt för journalistik.

Mölndals-Posten är som ovan nämnt en prenumererad tidning, vars intäkter dels kommer från just prenumeranter, dels från annonsörer.

Våra artiklar online ligger till stor del bakom betalvägg eftersom intäkterna från våra prenumeranter är en förutsättning för att vi ska kunna ge ut Mölndals-Posten.

Till något annat: På tisdag lanserar vi vår nya e-tidning. I mobilen är e-tidningen en egen app, utöver vår nyhetsapp.

Är du van e-tidningsläsare är min uppmaning till dig att uppdatera appen och logga in på nytt när den nya versionen finns tillgänglig.

LÄS MER:Lätt att se de mörka rubrikerna – men det finns så mycket mer

LÄS MER:Jag är cyklist – tur att jag inte bor i Hällesåker

LÄS MER:Bakom miljonkraven finns människor i behov av hjälp

LÄS MER:Strömavbrottet visade hur sårbart samhället är

ANNONS