Mölndalsborna drabbas när det grova våldet blir grövre, skriver Erika Arnadottir.
Mölndalsborna drabbas när det grova våldet blir grövre, skriver Erika Arnadottir. Bild: Maria Lofjärd/Illustration/Anders Ylander

Erika Arnadottir: Därför belyser vi vågen av grova våldsbrott i Mölndal

Bomber och skjutvapen används för att ”sända budskap”, och det sker mitt i bostadsområden. Mölndalsborna drabbas när det grova våldet blivit grövre.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är rent ut sagt en fasansfull utveckling vi sett i Sverige den senaste tiden, där grova våldsdåd allt oftare har kommit att riktas mot anhöriga till måltavlor. På andra håll i landet har det gått så långt att det lett till dödsfall, mord.

Anhöriga till måltavlor har drabbats också i Mölndal, och lyckligtvis har ingen kommit till fysisk skada. Och att anhöriga drabbas är inget nytt, så har varit fallet även i Mölndal åtminstone ett antal år tillbaka. Mölndals-Posten har gjort en stor kartläggning över den våldsvåg som sköljt över kommunen de senaste åren, och den visar på just det.

ANNONS

Efter ett halvår av bombdåd i både Bosgården och Balltorp, samt skottlossningar på flera håll i kommunen, är det tydligt att det grova våldet har eskalerat. Det slår också polischef Peter Kron fast.

”Det har skett över tid. För kanske fem, sex år sedan small det några gånger, men beteendet har blivit klart mycket vanligare bara det senaste året”, säger han i vår artikel.

Det är en mörk bild som tecknas i Mölndals-Posten, och som gjorts den senaste tiden. Och självklart behöver vi medier ta ansvar i hur vi rapporterar om händelserna. Spä på en oro är inte att ta ansvar och inte heller det vi vill, men samtidigt måste vi rapportera om det som händer i kommunen – när det händer. Det ligger i journalistikens uppdrag. Det är också utifrån journalistikens uppdrag som vi nu väljer att belysa vågen av grova våldsdåd vi ser i Mölndals kommun.

Explosioner och skottlossningar är enligt polisen ett sätt för kriminella att ”sända budskap” till en viss måltavla, men det drabbar anhöriga och det drabbar kommuninvånarna när det sker mitt i bostadsområdena. Det bidrar till en ökad känsla av otrygghet och oro.

Men allt är inte mörkt. Mycket görs för att stävja utvecklingen. Vi har tidigare rapporterat om en ökad polisiär närvaro i Balltorp, och i dagarna har vi också publicerat en artikel om Mölndals stads satsning på att fånga upp barn i yngre ålder från att hamna i kriminalitet.

Och även om stadens brottsförebyggande samordnare berättar att fler hört av sig till kommunen efter den senaste tidens händelser, så ser han ingen ökad oro eller otrygghet hos Mölndalsborna. Läs mer om det här.

LÄS MER:Kartläggning: Våldsvågen i Mölndal

LÄS MER:Polischef Christian Nylén om våldsvågen: Beställningsjobb

LÄS MER:Så tänker Mölndalsborna om trygghet och otrygghet i kommunen

LÄS MER:Stadens satsning: Fånga upp yngre barn som kan hamna i kriminalitet

ANNONS