Erika Arnadottir: Förskolepedagoger – det här är en hyllning till er

Personal som engagerar sig i barnen, hittar på roliga saker och gör deras vardag till den bästa möjliga. Det ni gör för barnen är guld värt, skriver Erika Arnadottir.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I skrivande stund skulle jag tro att min yngsta springer omkring på förskolans gård med sina kompisar, eller kanske så är han iväg i skogspartiet alldeles i närheten och letar insekter, fjärilar, pinnar och löv, eller så äter hans avdelning mellanmålet utomhus i den härliga sommarvärmen, eller så är de på vift någon annanstans.

De är ofta det, ute på vift. På hans avdelning är majoriteten i det äldsta laget – de som snart ska börja skolan – och jag (som aldrig arbetat inom förskolan) kan bara ana hur många viljor, önskemål och behov som ska tillfredsställas. Så är det förstås också på småbarnsavdelningar, om än andra viljor och behov. Men pedagogerna drar sig inte från att hitta på grejer med barnen, tvärtom samlar de ihop alla dessa små liv och åker buss och spårvagn för att gå på teater eller vad som nu kan tänkas stå på agendan för dagen. För dessa barn hör detta till det normala, det är väl självklart att de ska åka buss till andra sidan stan för en stunds teater – eller att de ska fira Förskolans dag med springtävling och glass på fotbollsplanerna!

ANNONS

Veckan som gick arrangerade Valås förskola ett eget OS där barnen fick testa på flera olika friidrottsgrenar. Det var höjdhopp, kulstötning, spjutkastning och längdhopp. Allt detta gjordes som en del i en satsning för att få fler barn att röra på sig. Otroligt viktigt förstås! Och vilken glädje för Esther, Milton och de andra barnen som får göra så roliga saker på sin förskola. Det märks i de härliga bilderna från när Mölndals-Postens reporter Ellen Gustafsson var på plats under en av dagarna.

I sammanhanget kan också nämnas Innovitaförskolans plantering av kunskapens träd: ett äppelträd. För Aili, Elsa och Melvin en något annorlunda händelse en vanlig måndag i maj kan tänkas, men också något att minnas i framtiden. När de passerar och ser trädet växa år för år kommer de kunna minnas att det är tack vare dem.

Ovan är inte möjligt utan tålmodiga pedagoger och personal, som engagerar sig i barnen och deras vardag och gör den till den bästa möjliga. Det ni gör för barnen är guld värt.

LÄS MER:Förskolan fixar OS-vecka för barnen i Lindome

LÄS MER:Barnen planterar träd för mänskliga rättigheter

LÄS MER:Vi ska finnas där ni finns – därför är vi på sociala medier

LÄS MER:Härligt när Mölndals innerstad fylls med liv

ANNONS