Fredrik Hofflander (till höger) skriver om Århundradets Mölndalsbo – en utmärkelse som kan vinnas av bland andra Lars Gahrn, Per Andersson och Hilda Sparre.
Fredrik Hofflander (till höger) skriver om Århundradets Mölndalsbo – en utmärkelse som kan vinnas av bland andra Lars Gahrn, Per Andersson och Hilda Sparre. Bild: Camilla Moestedt

Tack för alla röster i Århundradets Mölndalsbo – den 4 juni ses vi under Mölndalsdagarna

Ni har röstat som aldrig förr. Nu är det snart dags att ta reda på vem som tar hem Århundradets Mölndalsbo och får bli föremål för folkets jubel i Stadshusparken.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Århundradets Mölndalbo – det är ingen dålig titel att ha med sig!

Orden är inte mina utan TV4-programledaren Anna Brolins. För två veckor sedan uppmärksammades Mölndals-Postens storsatsning i programmet Efter fem, som gick igenom våra finalkandidater och dessutom liveintervjuade en av dem – komikern och skådespelaren Per Andersson från Balltorp.

– Det är en otrolig ära. Jag är glad som en speleman, sa Per Andersson med uppriktig glädje i rösten.

Starkt engagemang

Klart att det där långa inslaget i ett prisbelönt tv-program värmde en chefredaktör ända in i märgen. Men vad som faktiskt värmt mig ännu mer är det stora engagemang som ni läsare visat för Århundradets Mölndalsbo.

ANNONS

Rösterna har forsat in via vår sajt, och även ni som av olika anledningar inte kunnat rösta den vägen har hört av er och krävt att få vara med. Och ja, självklart har vi noterat era val. Också på Facebook har diskussionens vågor gått höga och såväl finalkandidaterna som helt andra Mölndalsbor har haft entusiastiska förespråkare där.

Fem kända namn gör upp

Ni minns väl vilka fem som gör upp om den ärofyllda utmärkelsen? Förutom redan nämnde Per Andersson är det skådespelaren Ulla Jacobsson, med en lång och framgångsrik karriär inom film och på de stora scenerna. Det är den oefterhärmlige historikern och Mölndalskännaren Lars Gahrn som under i stort sett hela sitt liv jobbat hårt för att sprida kunskaper om sin älskade hemstad. Det är Hilda Sparre, som såg till att Gunnebo slott förvandlades från en privat angelägenhet till hela Mölndals främsta kulturskatt. Och så förstås Mikael Ljungberg, OS-guldmedaljören i brottning som lyfte kung Carl XVI Gustaf till skyarna efter den där klassiska finalmatchen i Sydney.

Förband åt Ana Diaz

Nu är själva valprocessen till ända och den verkliga högpunkten närmar sig – prisutdelningen. Vi har lyckats kapa åt oss en riktig prime time-stund under stadens stora jubileumsshow i Stadshusparken på kvällen den 4 juni, just innan stjärnan Ana Diaz ska äntra scenen.

Lita på att vi ska försöka ta det tillfället i akt så bra det bara går. Just nu jobbar våra projektledare Tobias Holmgren, Elvira Linderot och Nella Houshangi med alltifrån att fixa ett riktigt fint pris åt vinnaren till att se till att såväl de två levande finalisterna som representanter för de tre avlidna ska finnas med.

Jag är övertygad om att det blir en prisutdelning att minnas. Och inget skulle göra mig gladare än en stor publik som hyllar både vinnaren och de fyra andra – högljutt. Vi ses väl?

LÄS MER:Att älska spårvagnar är inte bara fånig nostalgi

LÄS MER:Olle Goop lärde mig att älska trav – tack för allt

LÄS MER:Hjälp oss att hitta viktigaste valfrågorna i Mölndal!

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS