Mölndalsbostäder har lagt sitt bud för 2024: en hyreshöjning på 9,96 procent.
Mölndalsbostäder har lagt sitt bud för 2024: en hyreshöjning på 9,96 procent. Bild: Anders Ylander

Erika Arnadottir: Tuffa hyresbud för de som redan kämpar med att ha råd

Oavsett vad det landar på, innebär en högre hyra en tuffare tillvaro för den som redan i dag kämpar med att få ekonomin att gå ihop, skriver Mölndals-Postens chefredaktör.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Det första budet kom i september: Fastighetsägarna GFR, branschorganisationen för privata hyresvärdar, vill höja hyrorna med tolv procent. I början av november kom det kommunägda bostadsbolaget Förbo med sitt yrkande om en höjning på nära elva procent.

Nu har Mölndalsbostäder lagt sitt förslag: nära tio procent högre hyra.

Buden från hyresvärdarna kan minst sagt beskrivas som hisnande, i en tid med inflation och höga matpriser. Lägg till detta nedskärningar i många branscher där människor plötsligt står utan arbete, för att inte tala om alla äldre hyresgäster med låga pensioner.

Buden är också hisnande i jämförelse med tidigare års bud.

ANNONS

För bara ett och ett halvt år sedan rapporterade vi på Mölndals-Posten om 2022 års hyror hos Mölndalsbostäder, som landade på en snittökning på 2,15 procent. Detta efter att det kommunala bostadsbolaget först hade yrkat på 3,49 procent – något Hyresgästföreningen vägrade acceptera då. Det hela gick så långt att förhandlingarna fick avbrytas och så småningom avgöras hos Hyresmarknadskommittén.

2022 års hyreshöjning på dryga 2 procent är betydligt mycket lägre än budet för 2024 på 9,96 procent, med andra ord. Observera dock att det är just ett bud än så länge, förhandlingarna har ännu inte påbörjats och vi vet inte var det kommer landa.

Men klart är att Hyresgästföreningen redan nu reagerat kraftigt på förslaget och kallar det ”oansvarigt”.

Mölndalsbostäder själva vägrar ta intervju över telefon, men förklarar för Mölndals-Postens reporter i mejl att budet kommer sig av ökningar av driftskostnader, som el, värme, vatten, avfallshantering och ökade byggkostnadspriser. Räntekostnader anges också som skäl, vilket framkommer i vår artikel.

För att täcka kostnaderna behöver bolagen förstås få in pengar någonstans ifrån. Frågan är dock om det är rimligt att det landar på hyresgästerna?

Vi får invänta det slutgiltiga beskedet om hyreshöjningarna. Alldeles oavsett så innebär en högre hyra en tuffare tillvaro för den som redan i dag kämpar med att få ekonomin att gå ihop.

Med det sagt, vill jag nu passa på att önska alla er läsare en god jul.

Jag vill också påminna om att detta är sista gången som tidningen delas ut gratis till alla hushåll i Mölndals kommun. Mölndals-Posten finns förstås kvar, både i tryckt form och online. Senaste nytt hittar du som vanligt i vår app eller på molndalsposten.se.

LÄS MER:Mölndalsbostäder vill höja hyran – med tio procent

LÄS MER:Rekordhöga hyreskrav oacceptabelt för pensionärerna

LÄS MER:Boende i Balltorp om att Förbo vill höja hyrorna: ”Det är för jävligt”

LÄS MER:Nu bryter vi en tradition – häng med!

ANNONS