Polisens uppmaning inför Valborg – prata med era unga

Valborg är en av högtiderna då många ungdomar samlas för att festa och dricka alkohol – men ibland slutar det inte som man tänkt sig. Varje år får polisen i Mölndal omhänderta unga som sedan får vakna upp i en fyllecell.
– Det är inte kul att vakna upp på en gul madrass. Se istället till att någon vet var du är om du väljer att gå ut, säger Joakim Simonsson, operativ samordnare vid lokalpolisområde Storgöteborg syd.

ANNONS
LocationMölndal||

Valborgsfirandet är för många förknippat med att samlas kring en majbrasa, kanske se ett studenttåg och samtidigt fira att våren är här. Det är också en av de högtidsdagar då många ungdomar samlas för att festa och dricka alkohol tillsammans, något som polisen i Mölndal är väl medvetna om.

– Det som sticker ut är att det under valborgsfirandet ofta blir ett större antal unga som omhändertas för berusning. I år har vi inte behövt ta till något större på grund av corona som påverkar en del, men vi har koll på läget och kapacitet att hantera unga om det behövs, säger Maaret Dahlqvist, sektionschef på personintaget i polisområde Storgöteborg.

ANNONS

LÄS MER:Därför nattflög polisens helikopter över Mölndal

För att arbeta förebyggande har polisen i Mölndal därför valt att öka närvaron runt om i kommunen inför firandet under fredagskvällen. De har också tagit kontakt med fältare och föräldrar för att jobba uppsökande.

– Vi är inte där för att sätta dit dem, det handlar inte heller om en särskild satsning utan vi ser till att finnas närvarande på platser som ungdomarna historiskt brukar samlas på, vid grillplatser och utmed sjöar, säger Joakim Simonsson, operativ samordnare vid lokalpolisområde Storgöteborg syd.

LÄS MER:Melker lämnade familjens kläder till stöd efter storbranden i Lindome

Förlorar förmågan att ta hand om sig själv

Om en ungdom som är berusad ska omhändertas eller ej är upp till varje enskild polis att avgöra, men ofta handlar det om att man inte kan ta hand om sig själv.

– Det kan skilja sig mycket i hur situationen för bedömningen ser ut, ungdomen ligger kanske och sover på marken utan att ha någon nära som kan hjälpa till, eller att man går mitt på vägen och raglar runt, säger Maaret Dahlqvist.

Det är därför betydelsefullt att ungdomen har någon som vet om var han eller hon befinner sig. Det är när inga föräldrar går att kontakta, eller när inga kompisar finns i närheten som fyllecellen blir det alternativ som återstår.

– Det är inte kul att vakna upp på en gul madrass. Se istället till att någon vet var du är om du väljer att gå ut, säger Joakim Simonsson.

LÄS MER:Hade kniv inne i Mölndal galleria – döms även för narkotikabrott

Föräldrar blir ofta chockade

De hoppas också att föräldrar kan bli inspirerade att ta upp frågan med ungdomarna, att dricka för mycket alkohol och samtidigt inte ha ett trygghetsnät omkring sig kan innebära en risk.

– Jag vill inte komma med pekpinnar, men det är så viktigt att ha diskussionen inom familjen, ”vilka hänger du med och hur tar vi kontakt”. Det är inte ovanligt att föräldrar blir chockade när vi kommer och kör hem en ungdom som smugit ut, säger Joakim Simonsson.

Om polisen däremot inte kan få kontakt med någon anhörig tas ungdomen till intaget, först blir det en avvisitering och sedan tas man till cellen.

LÄS MER:Digital framtidsmässa gav elever nya drömmar

Coronapandemin har stor påverkan

Regelbundna kontroller görs av en arrestvakt minst varje kvart och när bedömning görs att man klarar att ta hand om sig själv får man gå hem.

– Man sitter max åtta timmar i en cell, om vi gör bedömningen att det krävs vård kontaktas sjukvård vid behov, säger Maaret Dahlqvist.

Under 2019 omhändertogs närmare 50 personer, en hög siffra jämfört med 2020 då det endast var 20 personer.

Hur utfallet blir under fredagen är svårt för polisen att förutsäga, men en stor del beror på vädret.

– Blir det en toppenkväll med 20 grader blir det mer att göra, men är det tvärtom kan det nog påverka åt andra hållet, säger Maaret Dahlqvist.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS