Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare i Västra Götaland.
Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare i Västra Götaland. Bild: Jonas Lindstedt

Skärpta restriktioner förlängs i Västra Götaland

De skärpta restriktionerna i Västra Götalandsregionen förlängs till och med 16 maj. Beskedet kom på onsdagsmorgonen och har tagits med anledning av att smittspridningen av covid-19 fortsatt är hög. Däremot ändras råden för gymnasieskolor.

ANNONS
|

Från och med nästa vecka, vecka 18, gäller nya rekommendationer för gymnasieskolorna i regionen: Upp till två tredjedelar av eleverna kan vara på plats i skolorna.

LÄS MER:Flera covidfall på Skånhällaskolan – elever får distansundervisning

– Smittspridningen bland unga i Västra Götaland är nu något mindre än tidigare. Därför kan man överväga att öppna upp något mer. Men faran är inte över och det finns tydliga skillnader inom regionen. Fortfarande rapporteras ett stort antal nya fall av covid-19 bland unga i skolåldrarna. Därför vill jag understryka att kommuner och skolor kan, och bör, dra ner ytterligare vid behov, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Så ser coronaläget ut i Mölndal

Men blir det ett utbrott kan skolor behöva övergå till distansundervisning igen, skriver regionen.

ANNONS

Smittskyddsläkaren har också beslutat att förlänga de skärpta regionala rekommendationerna till och med 16 maj. Trots att antalet nya bekräftade coronafall minskat i regionen anses smittspridningen fortsatt vara på en hög nivå.

Så ser de regionala rekommendationerna ut i Västra Götaland:

1. Begränsa antalet nya nära kontakter – umgås endast med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer – håll avstånd, umgås utomhus.

2. Undvik platser där det är risk för trängsel, såsom kollektivtrafik, köpcentrum och butiker. Handla ensam.

3. Avstå från icke nödvändiga resor. Använd engångsmunskydd i kollektivtrafiken.

4. Använd engångsmunskydd nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika.

5. Jobba hemifrån så ofta du kan.

Rekommendationer till skolor:

Gymnasieskolan: Högst två tredjedelar av gymnasieskolans elever kan vara på plats samtidigt. Fördelningen av den totala närvaron mellan elever, klasser och årskurser bestäms av skolan.

Högstadiet: För högstadiet rekommenderas att undervisningen i möjligaste mån bedrivs utan risk för trängsel. Huvudmannen kan utifrån lokala förutsättningar besluta om distansundervisning.

Låg- och mellanstadierna: För låg- och mellanstadierna är det viktigt att, så långt det är möjligt, bedriva undervisningen klassvis utan att blanda olika grupper av elever.

Alla elever och skolpersonal: Enligt riktlinjerna rekommenderas också provtagning av asymtomatiska nära kontakter om positiva fall konstaterats på skolan.

Källa: Västra Götalandsregionen

Skånhällaskolan är en skola som drabbats av coronautbrott den senaste tiden. På tisdagen beslutade skolan att skicka hem en föreskoleklass till följd av smittspridningen och i förra veckan konstaterades flera fall bland fjärdeklassare på skolan.

ANNONS